Hør en knølhval

Forskningsfartøyet "G.O. Sars" er på tokt i Sørishavet. Her blir det blant annet satt ut observasjonsplattformer som studerer livet i havet. En av disse plattformene ble selv gjenstand for grundige studier av en nysgjerrig knølhval. Her kan du høre lydopptak av knølhvalen og se bilde av den.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Knølhval med den karakteristiske hvite sporen"

Lydklipp

Hør opptak av knølhval i Sørishavet fra forskningsskipet G.O.Sars!

Klikk for å spille av!

Som en del av Polaråret 2007/2008 er forskningsfartøyet “G.O. Sars” på tokt i Sørishavet i området mellom Sør-Afrika og Antarktis.

Blant forskningsprosjektene Havforskningsinstituttet gjennomfører i løpet av det halve året forskningsfartøyet befinner seg på den sørlige halvkule, er å forbedre mengdemålingene av krill i Sørishavet, samt lære mer om krillens naturlige oppførsel.

Krill er et rekelignende krepsdyr som blir fem-seks centimeter langt. Dette er en viktig art i havområdene rundt Antarktis fordi krillen er mat for mange av artene høyere opp i næringskjeden som fisk, pingviner og hval.

"Kameramannen Nick Guy filmer hval fra mann over bord-båten med G.O. Sars i bakgrunnen. (Foto: Kjartan Mæstad)"

Lydopptak

For å kunne studere krillen med minst mulig forstyrrelse, ble det satt ut en observasjonsplattform i vannet med påmontert ekkolodd, undervannsmikrofon (som kalles hydrofon) og stereokamera. Ved å plassere måleinstrumentene på plattformen kan opplysninger om livet i havet samles inn uten å ha et forstyrrende skip i nærheten.

På et av stedene der denne plattformen ble satt ut, kom en knølhval som tydeligvis syntes denne plattformen var veldig spennende. I mange minutter lekte den seg med plattformen. I mellomtiden ble det både fotografert og tatt lydopptak fra plattformen. Her er kan du høre et utdrag av lydopptaket fra knølhvalen som er avbildet.

Nysgjerrig

Erfaringene fra Havforskningsinstituttets tokt i Sørishavet er at hvalene er svært nysgjerrige. De har ved flere anledninger kommet helt opp til “G.O. Sars” for å ta fartøyet nærmere i øyesyn.

Det er lettere å komme nært innpå hvalene her enn i andre havområdet. Det finnes knølhval både i Barentshavet og Norskehavet. I Sørishavet er hvalene noe større enn sine slektninger i nord. Her kan knølhvalen bli opptil 18 m og veie rundt 40 tonn.

Toktdeltakerne på “G.O. Sars” har flere ganger opplevd hval som kommer helt nært båten for å ta den nærmere i øyesyn.

"Dette bildet av knølhvalen som lekte med observasjonsplattformen er tatt av det påmonterte stereokameraet."


Powered by Labrador CMS