Ringen er sluttet

Dypt under jorda et sted på den franske landsbygda, ble den siste sammenkoblingen i verdens største kjølesystem forseglet i dag. Dette er siste milepæl i konstruksjonen av verdens kraftigste partikkelakselerator, Large Hadron Collider (LHC), ved CERN.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette er tunnelen hvor partikler skal akselereres til tilnærmet lyshastighet før de kolliderer med hverandre, og muligens produsere sorte hull. Kollisjonene kan også skape mange andre fenomener."

CERN er verdens ledende partikkelfysikk-laboratorium og har sitt hovedkvarter i Geneve. Generaldirektør Robert Aymar la siste hånd på forseglingen.

Kaldere enn verdensrommet

Utfordringen for det kryogene systemet i LHC er å kjøle ned 36 800 tonn med materiale til en temperatur på bare 1,9 grader over det absolutte nullpunkt (-271,3 grader celsius). Det er kaldere enn det er i det ytre rom.

For å gjøre dette utnyttes mer enn 10 000 tonn flytende nitrogen og 130 tonn flytende helium i et system som inkluderer 40 000 lekkasjesikre sveisinger.

Dagens seremoni markerte slutten av to års arbeid for å koble sammen alle dipol- og kvadropol-magnetene i LHC. Den krevende oppgaven innebar både elektroniske koblinger og væskestrøms-koblinger.

Ny fase i prosjektet

- Dette er en viktig milepæl, sa Lyn Evans, prosjektleder for LHC.

- Nå som dette er gjennomført, kan vi konsentrere oss om å kjøle maskinen ned og gjøre den klar for den fysikken som skal utforskes.

LHC er en sirkulær maskin, 27 km i omkrets. Den består av åtte sektorer som kan kjøles ned til 1,9 grader over det absolutte nullpunktet og skrus på enkeltvis.

En av sektorene ble testet med nedkjøling, oppstart og oppvarming i første halvdel av 2007. Det var en viktig læreprosess som fører til raskere testing av de øvrige sju sektorene.

- I løpet av de kommende månedene skal vi kjøle ned de siste sektorene, sa Evans.

- Fem sektorer vil være kjølt i slutten av 2007, de siste tre på nyåret.

Ikke bare å trykke på en knapp

Hvis alt går etter planen vil de første strålene kunne injiseres i LHC i mai 2008 og sirkulerende stråler være på plass i juni eller juli.

Med et prosjekt av dette omfang og med slik kompleksitet er det tidkrevende å bevege seg fra konstruksjonsfasen til driftsfasen.

- Det er ikke bare å trykke på en knapp, og det vil utvilsomt oppstå flere utfordringer underveis når LHC skal over i sin operative fase, sa Aymar.

- Hver del av systemet må forsiktig inkluderes, og hvert sub-system og hver komponent må testes og justeres om nødvendig.

Klar for forskning i 2008

- Vi har ikke møtt de store gledesdreperne hittil, la Evans til.

- Til å være en så kompleks maskin har ting gått bemerkelsesverdig glatt og vi ser alle frem til å ta i bruk LHC til fysikk-forskning neste sommer.

- Hvis vi av en eller annen grunn havner i en situasjon der vi må varme opp en sektor igjen, må vi trolig vente slutten av sommeren i stedet for begynnelsen av sommeren 2008.

Norge er et av CERNs 20 medlemsland og har vært med siden opprettelsen i 1954. Rundt 80 norske forskere er i aktivitet på CERN.

Powered by Labrador CMS