Ultraren kvarts i Kvinnherad

En kvartsforekomst i Kvinnherad kan bli svært verdifull. Det høyrene mineralet skal brukes i mikroelektronikk og smeltedigler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forekomsten av kvarts ligger mellom 210 og 320 meter over havet i Kvinnherad kommune i Hordaland. (Foto: NGU)

Nordic Mining

 • Nordic Mining ASA er et ressursselskap med operativ virksomhet og flere høyverdige metall- og mineralrettigheter.
   
 • Nordic Mining har produksjonsvirksomhet for anortositt i Gudvangen i Sogn og Fjordane gjennom datterselskapet Gudvangen Stein AS. De gjennomfører omfattende prosjektutvikling i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane der selskapet har rettigheter til en betydelig eklogittforekomst med rutil og granat.
   
 • Gjennom datterselskapet Keliber Oy i Finland planlegger selskapet utvinning av litiumholdige mineraler og produksjon av litiumkarbonat.
   
 • Nordic Mining har rettigheter til undersøkelse og drift på en forekomsten med høyren kvarts i Kvinnherad i Hordaland.

Høyren kvarts

 • Høyren kvarts er kvartskonsentrat av stor kjemisk renhet som brukes til elektronikk- og solcelleindustri. Høyren kvarts som egner seg for utvinning er sjelden å finne.
   
 • Kvarts av lav kvalitet, som blir brukt av stålverk og silisiumsindustrien, koster 15–40 amerikanske dollar per tonn, mens høyrene kvartskonsentrater koster 600 dollar per tonn - eller mer, i følge stocktalk.no

 

I juli gjennomførte geologer en ny, detaljert feltkartlegging av forekomsten i Kvinnherad - og påviste en stor og massiv kvartsåre på cirka 600 meters lengde.

Funnet bekreftet dermed den tidligere kartleggingen og prøvetakingen som forsker Axel Müller ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) gjorde i 2007.

Nå har selskapet Nordic Mining i tillegg fått positive resultater på fremstilling av høyren kvarts fra forekomsten, som ligger mellom 210 og 320 meter over havet i Kvinnherad kommune i Hordaland, cirka 600 meter sør for vegen mellom Sunndal and Rosendal.

Høy kvalitet gir høy pris

Den store og massive kvartsåra strekker seg over cirka 600 meters lengde.

I en børsmelding fra Oslo Børs fastslår administrerende direktør Ivar S. Fossum i Nordic Mining at det er spennende at selskapet i prosessforsøk har klart å fremstille slike høyrene kvaliteter.

- De lovende resultatene understreker de kommersielle mulighetene for forekomsten. Den må nå regnes som et nytt og strategisk viktig prosjekt i vår portefølje. Det er naturlig å sikte mot høyverdige markeder, som også gir de beste prisene for kvartsen, sier Fossum.

Nordic Mining har eksklusive rettigheter til det som heter Nesodden kvartsforekomst i Kvinnherad. Allerede i 1964 ble området undersøkt av Christiania Spigerverk. Nå er forekomsten estimert til å inneholde 2,7 millioner tonn kvarts.

Bruk i mikroelektronikk

Nordic Mining vil teste kvartsen til bruk i forskjellige produkter og antyder at uprosessert kvarts fra Nesodden kan møte kravene fra solcelleindustrien.

Med videre prosessering kan selskapet imøtekomme kravene i høykvalitetsmarkeder, som for eksempel til optisk glass, høytemperaturlyspærer, smeltedigler, halvledere og mikroelektronikk, heter det i børsmeldingen.

Prosesseringstestene er gjennomført av det tyske laboratoriet Dorfner Anzaplan, som har spesialkompetanse på kvarts. Testene omfatter ulike separasjonsmetoder for å fjerne urenheter i kvartsen, og inkluderer mekaniske separasjonsteknikker og syrebehandling.

Powered by Labrador CMS