Forskende tenåringer fikk over 25 millioner kroner i prispenger under International Science and Engineering Fair i San Jose, California. Norge var med, men nådde ikke helt opp.
Norgesforskningsråd
Andreas B.Johansen, Norges forskningsrådrådgiver
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
ISEF er verdens største forskningskonkurranse for ungdom under universitetsnivå. Mer enn 1600 studenter fra over 50 land konkurrerer om pengepremier, stipender og reisepriser i 19 forskjellige kategorier. Konkurransen arrangeres av Society for Science and the Public og har Intel som hovedsponsor.
Unge Forskere
Konkurransen Unge Forskere er Norges eldste forskningskonkurranse for Ungdom. Rundt 200 prosjekter deltar hvert år i naturvitenskapelig og humanistisk klasse. Prisvinnerne får pengepremier og mulighet til å delta i internasjonale konkurranser og seminarer. Konkurransen arrangeres av Proscientia, et prosjekt i regi av Norges Forskningsråd.
Konkurranse for unge forskere
– ISEF er den største opplevelsen jeg noen gang har hatt, forteller Tyler Lipperman. Sammen med Elyse Blueglass og Morgan Blueglass har han forsket på hvordan familier påvirkes av å ha et medlem med særlige behov.
– Vi fant ut at disse familiene har tettere relasjoner og en annen dynamikk enn andre familier. Søsknene til personen med særlige behov lærer mye om hvordan andre mennesker fungerer, og de lærer å ta ansvar tidlig, forteller Morgan Blueglass.
Trioen fra Lincolndale, New York ble belønnet med tredjepris i kategorien Behavioural and Social Sciences under International Science and Engineering Fair (ISEF) i San Jose, California. ISEF ble opprettet i 1950 og hadde i år 1611 finaleprosjekter fra 59 land.
Næringslivet satser millioner på de unge
Fire millioner dollar, eller omtrent 26 millioner norske kroner, i prispenger ble delt ut av Intel, Google og mange andre sponsorer i løpet av ISEF 2010.
Pengene kom til de unge forskerne enten som kontanter eller som stipender.
Til sammen ble flere hundre ungdommer belønnet med pris. Den gjeveste prisen gikk til 15 år gamle Amy Chyao fra Texas. Hun fikk med seg hele 75 000 dollar, det vil si nesten 500 000 norske kroner, for sitt arbeid innenfor bruk av lys i kreftbehandling.
Intel ser viktigheten i å satse på de unge forskerne og er hovedsponsor for konkurransen som arrangeres av Society for Science and the Public. Organisasjonen har nylig inngått en avtale som sikrer Intel som hovedsponsor fram til 2019.
– Vårt selskap kan bare vokse gjennom vitenskap, oppfinnelser og gjennombrudd. Å skape et miljø der kunnskap belønnes er med på å skape bedre arbeidstakere for oss. Det vil gi oss flere oppfinnelser både i selskapet og ellers i verden. Det har positiv virkning på menneskeheten, og det er bra, sa administrerende direktør i Intel, Paul S. Otellini i et videointervju fra arrangementet.
Møtene viktigst
Norges eneste deltaker vant førstepris i Konkurransen Unge Forskere i klassen for naturvitenskap i 2009. Tross hederlig omtale fra faglige kolleger og andre som besøkte den norske standen, ble det ingen pris på Anastasiya Dykyy fra Trondheim under ISEF.
– Jeg er ikke skuffet over at jeg ikke fikk noen pris. Det regnet jeg heller ikke med. Men jeg skulle ønske jeg hadde visst om konkurransen tidligere. På den måten kunne jeg deltatt flere ganger og meldt på prosjekter som holdt høyere nivå enn det jeg deltok med i år.
Dykyy konkurrerte i klassen Cellulær- og molekylærbiologi. I sitt prosjekt har hun forsket på hvordan forskjellige typer stamceller fra museembryoer kan produsere nervevev.
– Jeg visste ikke at slike konkurranser fantes, og gjennomførte mitt prosjekt fordi jeg var interessert i stamceller. Da jeg hørte om Konkurransen Unge Forskere, brukte jeg en kveld på å skrive rapporten jeg sendte inn.
– Jeg fikk godt betalt for en kvelds ekstra jobb, sier Dykyy som i tillegg til førsteprisen i den norske konkurransen også fikk delta i den Europeiske finalen og ISEF i USA.
– Slike konkurranser er veldig viktige. De handler ikke om å vinne. Den viktigste premien jeg har fått var invitasjonen å delta i både den nasjonale og de internasjonale konkurransene.
– Å møte andre unge som forsker innenfor samme fag som meg er veldig givende. Men å diskutere med forskere fra andre felter er enda bedre! Ikke bare kan vi lære mye nytt, men vi ser også at vi gjennom å kombinere forskningsfelt kan få til mer enn vi kan hver for oss, forteller Dykyy entusiastisk.
Annonse
Miljøvennlig kjøling og oppvarming
Amerikanske William Gregory Thornbury er også lykkelig over å få delta i konkurransen.
I sitt prosjekt har han funnet en metode for å kjøle ned og varme opp luft gjennom å kanalisere luften gjennom rør nede i bakken der temperaturen er konstant året rundt.
Det betyr kjøling om sommeren og varming om vinteren. Energien som kreves for metoden kommer fra solceller, og prosessen er altså 100 prosent grønn.
– I går ble jeg kontaktet av en fra privat næringsliv som mente jeg burde utvikle et patent på bakgrunn av prosjektet. Det ville vært fantastisk, forteller Thornbury.
Hans plan videre er å studere ved Massachusetts Institute of Technology i Boston og hans største ønske er å jobbe ved CERN i Sveits.
– Å være her betyr veldig mye. På pin exchange-seremonien den første dagen kom jeg i kontakt med folk fra Colombia, Kina, Argentina, Australia og mange andre land. Dette viser hvor stor og omfattende den vitenskapelige verden virkelig er, sier den unge forskeren entusiastisk.