Bakgrunn: Ukens fugl: Fiskeørn

Fiskeørnen finnes over hele kloden. I Norge trives den best ved vann omgitt av furuskog.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeørna er en rovfugl som har spesialisert seg på å fange fisk. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

Nylig dro jeg til skogs i et område rundt Gjøvik der et fiskeørnpar har holdt til i noen år.

Det ble både spennende og interessant. Begge fiskeørnene var kommet til reiret, men drev foreløpig bare og pyntet og reparerte på det store reiret sitt. Foreløpig var det ingen hekking.

Fiskeørnen er en kosmopolitt, det vil si at den finnes over hele kloden. I Norge hekker fiskeørnen ved vann omgitt av furuskog, gjerne på små holmer og øyer hvor det står enkelte furutrær og ofte et godt stykke unna folk. Reiret legges i toppen av ei furu.

Som navnet sier er fiskeørna en spesialist på å fange fisk, og ofte kan man se at den står stille i lufta, den «stiller» som det heter på fagspråket, før den stuper ned og fanger en fisk.

Fiskeørna kan fly mange kilometer fra reiret til for eksempel gruntvannsområder eller elvedeltaer hvor den finner mat, for så å fly tilbake til reiret.

Det finnes kun én art av fiskeørn, med noen underarter. I Norge hekker de fleste på Østlandet, men den finnes spredt over hele landet. Den er en trekkfugl og de nordiske fuglene trekker til Middelhavsområdet eller Vest-Afrika.

Som alle andre rovfugler ble den totalfredet på 1960-tallet, men er likevel kommet på den norske rødlista som nær truet.

Powered by Labrador CMS