Annonse

Gnagere avslører verdens eldste gresslette

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved å analysere tannpartiet til fossiler fra to nyoppdagede arter innenfor gnagerfamilien, mener forskere at de kan ha funnet verdens eldste gresslette. Fossilene antas å være omtrent 32,5 millioner år gamle og ble funnet ved Andesfjellene i Chile. 

Analysen viser at dyrene kan ha levd på åpne og tørre sletter. Gnagerne ser ut til å ha utviklet en måte å tygge på, ikke ulikt slik sauer og hester gjør i dag. Den slipende tyggeteknikken er for å beskytte tennen fra slitasje når de fortærer seige planter og gress. De nye bevisene antyder at ved Andesfjellene i Chile eksisterte det gressletter, et økosystem som først dukker opp 15 millioner år etter i resten av verden.

De to nye artene i gnagerfamilien som har fått navnet Andemys termasi og Eoviscaccia frassinetii er de nest eldste gnagerne funnet i Sør-Amerika. Den eldste ble nylig funnet i Peru og er omtrent 41 millioner år gammel. 

Forskerteamet som besto av palentologer fra American Museum of Natural History, University of California, Santa Barbara og Case Western Reserve University har publisert sine funn i denne ukens utgave av American Museum Novitates. (forskning.no/KdlC)

Powered by Labrador CMS