Annonse

På jakt etter nytteplanter i nasjonalparker

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer blir 10-15 verneområder i Norge besøkt som en del av arbeidet i Genressurssenterets prosjekt In situ bevaring av plantegenetiske ressurser i verneområder, står det på nettsidene til Skog og Landskap.

I tillegg til kartlegging av hvilke nytteplanter og deres viltvoksende slektninger som finnes i nasjonalparker, landskapsvernområder og naturreservater, blir det samlet inn plantemateriale av 10 vanlige og viktige mat- og fôrplanter til DNA-analyse.

De artene som samles til analyse er åkerkål, ramsløk, timotei, engsvingel, stikkelsbær, villbringebær, molte, karve, rødkløver og hvitkløver. Formålet med analysene er å undersøke hvor stor genetisk variasjon vi har i disse artene i norsk flora, noe som vil være viktig å vite når det skal vurderes hvor mange bevaringssteder som er nødvendig for å bevare artenes mangfold av egenskaper slik de finnes i naturen.

Det er Jade Phillips som gjennomfører innsamling og DNA-analyser som en del av sitt doktorgradsstudium ved Universitetet i Birmingham. Hun får hjelp til kartlegging og identifisering av planter av Tore Berg, erfaren botaniker ved Botanisk museum i Oslo, og av masterstudent Karen Jordal ved Universitetet i Oslo som i sitt prosjekt skal forsøke å modellere nytteplanters utbredelse i norsk flora.

Powered by Labrador CMS