Punkterer myte om fedme

Hjerte/kar-sykdommer kan ene og alene skyldes overvekt. Det viser en stor dansk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta:

Hjerte/kar-sykdommer rammer hjertet og pulsårene. Sykdommene skyldes oftest åreinnsnevringer, noe som skyldes at kolesterol avleires og begrenser blodgjennomstrømningen.

Kilde: Hjerteforeningen

Leger og forskere har lenge trodd at fedme ikke i seg selv øker risikoen for hjerte/kar-sykdommer. Det har vært antatt at risikoen først stiger ved metabolske forstyrrelser som høyt blodtrykk, høyt blodfett, høyt kolesterol eller høyt blodsukker.

Dermed har overvektige mennesker kunnet føle seg trygge så lenge de ikke har hatt noen av disse forstyrrelsene. Men den antakelsen er helt feil, viser en ny stor studie.

Overvekt øker risikoen

Forskerne tok for seg 71 500 dansker, og de viser at fedme og overvekt i seg selv bærer nesten hele ansvaret for overvektige personers økte risiko for hjerte/kar-sykdommer.

Det kan få store konsekvenser i fremtiden, forteller hovedforfatteren av studien:

– De siste årene har vi sett en nedgang i mange av de faktorene som er med på å øke risikoen for hjerte/kar-sykdommer: røyking, kolesterol, høyt blodtrykk og så videre. Det er bra. Men vi har ikke fått gjort noe med en annen viktig risikofaktor, nemlig fedme. Det kan føre til en eksplosjon hjerte/kar-sykdom i fremtiden, sier klinisk professor på Herlev Hospital ved Københavns Universitet, Børge Nordestgaard.

Studien er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

71 527 personer fulgt

Forskerne har brukt den såkalte Herlev-Østerbro-undersøkelsen, hvor leger følger og undersøker en stor gruppe dansker på årlig basis.

Legene måler høyde, vekt og midjemål, men også blodtrykk, blodfett, kolesterol og blodsukker.

Forskerne har fordelt disse personene i seks grupper: normal vekt, overvektig eller svært overvektig, samt med og uten noen av de metabolske forstyrrelsene.

De fulgte 71 527 personer gjennom fire år.

Ved hjelp av det nasjonale pasientregisteret kan forskere se hvem av forsøkspersonene som blir lagt inn med hjerte/kar-sykdommer.

– Det er den største enkeltundersøkelsen av denne typen som noensinne er foretatt. Det er helt unikt for Danmark at vi kan foreta så store undersøkelser. Det kan vi fordi vi kan kombinere Herlev-Østerbro-undersøkelsen med Landspatientregistret, forklarer Børge Nordestgaard, som har gjennomført studien sammen med lege Mette Thomsen.

Her er risikogruppene

Resultatet av undersøkelse var at overvektige (med en BMI på mellom 25 og 30) og svært overvektige (med en BMI på over 30) har en økt risiko for å utvikle hjerte/kar-sykdommer.

Det gjaldt uavhengig av om personene hadde de metabolske forstyrrelsene. Overvekt utløser i seg selv en økt risiko, konkluderer forskerne.

– Faktisk viser undersøkelsen vår at de metabolske forstyrrelsene bare økte risikoen ganske ubetydelig. Hovedårsaken var overvekten, sier Nordestgaard.

Han tror at årsaken kan være mer betennelse i kroppen.

Fedmeepidemien må bremses

Ifølge Børge Nordestgaard må samfunnet og politikerne bremse fedmeepidemien hvis man vil unngå en epidemi av hjerte/kar-sykdom.

– Det er viktig å prioritere tiltak som kan forhindre dette, sier han.

I tillegg viser studien at det er unødvendig med måling av blodtrykk, kolesterol og blodsukker når man skal vurdere risikoen for hjerte/kar-sykdommer. BMI er mye viktigere.

– Det er ingen unnskyldning at man ikke kjenner risikoen. Er man overvektig, har man økt risiko. Vanskeligere er det ikke, advarer Nordestgaard.

Referanse:

Myocardial Infarction and Ischemic Heart Disease in Overweight and Obesity With and Without Metabolic Syndrome, JAMA Internal Medicine, doi:10.1001/jamainternmed.2013.10522

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS