Litt tykke lever lenger

En studie fra Canada viser at overvektige mennesker har en større sjanse for å leve lenger enn folk med normal vekt. Dårligst sjanse har de ekstremt undervektige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Fakta om kroppsmasseindeks:

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fastsatt grenseverdier for kroppsmasseindeks hos voksne, disse er ment å forene hensyn til alle typer av sykdom som har med vekt å gjøre og hensyn til individ og samfunn.

Grenseverdiene benyttes også i helseovervåking.

KMI er et uttrykk for vekt i forhold til høyde og er lik vekten delt på kvadratet av høyden.

For eksempel vil en person som måler 1,60 m og som veier 55 kg få KMI på: 55 : (1,6 x 1,6) = 55 : 2,56 = 21,5 kg/m2.

Eksempler: En person med høyde på 1,80 meter har i følge WHOs grenser normalvekt i området 60 til 81 kg, forstadium til fedme i området 81-97 kg og fedme ved vekt over 97 kg.

Tilsvarende vil en person med høyde 1,65 m ha normalvekt i området fra 50 til 68 kg, forstadium til fedme i området 68-82 kg og fedme hvis vekten er over 82 kg.

Ifølge denne indeksen er man undervektig med en KMI på under 18,5, man har normalvekt mellom 18,5 og 24,9, overvekt mellom 25 og 29,9 og med en KMI på over 30 er man fet. En KMI på over 40 tilsvarer svært alvorlig fedme.

Kilde: Folkehelseintituttet
 

Farene ved overvekt er godt dokumenterte i vitenskapen, og det snakkes om en fedmeepidemi på verdensbasis som følge av at vi alle blir feitere.

Nå viser det seg imidlertid at det kan være en fordel å være litt tyngre over baken – innenfor rimelighetens grenser i alle fall.

En studie gjennomført i Canada viser at ikke bare har ekstremt under- og overvektige større sjanse for å dø tidligere enn normalvektige.

Den viser også at de overvektige har større sjanse for å leve lenger enn folk innenfor normalen.

- Det er ikke overraskende at ekstremt undervekt og ekstremt overvekt øker risikoen for å dø, men det er overraskende at det å ha litt ekstra på kroppen kan gi en fordel for livslengden, sier David Feeny, en av forfatterne av studien, i en pressemelding.

Sammenligning over 12 år

Studien, som ble publisert på nettet i tidsskriftet Obesity, har sett på forholdet mellom vekt, målt med KMI (kroppsmasseindeks) og død blant 11 326 voksne kanadiere over en 12-årsperiode.

Den er basert på tall fra den nasjonale helseundersøkelsen som utføres hvert andre år i Canada.

Og tallenes tale er klar:

Om du er overvektig har du 17 prosent sjanse for å leve lenger enn folk med normalvekst, viser studien, som er et samarbeidsprosjekt mellom flere kanadiske institutter.

Verst er det for de undervektige, som har en 70 prosent større sjanse for å dø, fulgt av ekstremt overvektige som har en 36 prosent større sjanse.

Kiloene beskytter de eldre

Dette er den første kanadiske studien som viser en sammenheng mellom lettere overvekt og sjansen for å leve lenger. Imidlertid viste en amerikansk studie, publisert i 2005 i Journal of the American Medical Association, lignende resultater.

"De sykelig tynne har minst sjanser for å leve et langt liv. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com)"

Forskerne konkluderer ikke med hvorfor det er slik i studien, men de har fortsatt noen teorier om hva grunnen kan være:

- Det er mulig at noen kilo ekstra faktisk beskytter gamle mennesker ettersom helsen forverres, sier Mark Kaplan, en av de andre forskerne som deltok.

Undervekt og underernæring henger ofte sammen, og kan i tillegg føre til svekket immunforsvar, dårligere fysikk og dårligere mental kapasitet.

Mellom 20 og 50 prosent av eldre pasienter ved helseinstitusjoner i Norge lider av underernæring.

Hold deg til normalvekten uansett

Studien betyr allikevel ikke at du burde begynne å spise burgere dersom vekten din er innenfor normalen på KMI-skalen, påpeker forskerne.

- Studien vår så kun på dødelighet, ikke på livskvalitet, forteller Kaplan.

- Det finnes mange negative konsekvenser forbundet med overvekt, inkludert høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes, sier han.

Undersøkelsen var kontrollert for faktorer som alder, kjønn, fysisk aktivitet og røyking.

Referanse:

Orpana, Heather M. et al. (2009) BMI and Mortality: Results From a National Longitudinal Study of Canadian Adults Obesity, 18. juni 2009

Studien ble gjennomført som et samarbeid mellom Statistics Canada, Kaiser Permanente Center for Health Research, Portland State University, Oregon Health & Science University og McGill University.

Les mer:

Fakta om overvekt - Folkehelseinstituttets nettsider

Powered by Labrador CMS