Blir ikke tykk av å sitte stille

Barn blir stillesittende av å være tykke, ikke omvendt. – Det handler om livsstil, mener norsk lege.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Barn er kjent for å løpe rundt. Men vil også tykke barn gjøre det? Britiske forskere tviler. (Foto: Istockphoto)'
"Barn er kjent for å løpe rundt. Men vil også tykke barn gjøre det? Britiske forskere tviler. (Foto: Istockphoto)"

Den vanlige oppfatningen er at den såkalte fedmeepidemien blant barn og unge skyldes for lite aktivitet.

En rapport fra Universities of Exeter & Plymouth indikerer at det faktisk kan være direkte motsatt.

Det er ikke slik at stillesittende barn blir overvektige – men heller at barn som sliter med overvekt ikke beveger på seg.

– Hele samfunnet vårt er bygd opp slik at vi skal måtte bevege oss minst mulig, mener Steinar Krokstad, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU.

Bare 90 gram lettere

Forskerne fra Storbritannia har fulgt over 200 skolebarn i byen Plymouth i 11 år. 25 prosent av barna er overvektige.

Forskerne har blant annet forsøkt å få barna til å gå ned i vekt.

Men resultatet var nedslående: barna gikk ikke ned i vekt. Faktisk gikk barna kun ned 90 gram i gjennomsnitt på tre år. Så hvorfor fungerte ikke forsøkene?

Forskerne hadde en unik mulighet til å svare på dette spørsmålet, i og med at de satt på data om disse barna som strakk seg mer enn et tiår tilbake i tid. De gikk derfor tilbake og så på den klassiske ”høna eller egget”-problemstillingen:

Hva kom først – overvekten eller stillesittingen?

Og svaret var entydig: fysisk aktivitet hadde ingen effekt på vekttap, men høyere vekt hadde en klar sammenheng med lavere aktivitetsnivå.

Grunnlag for fedme dannes tidlig

Forskning på hvorfor og hvordan barn blir overvektige har fått stor oppmerksomhet de siste årene. Ifølge Folkehelseinstituttet er mellom åtte og 14 prosent av norske 15- og 16-åringer overvektige.

Et av de vanligste rådene for å gå ned i vekt er å trene mer. Det at treningen ikke hjalp i den britiske studien, kan potensielt ha implikasjoner for hvordan man skal bekjempe overvekt i befolkningen.

Men er det egentlig noen fedmeepidemi? Det finnes noen som tviler.

EarlyBird Diabetes Study, instituttet som har gjennomført studien, har tidligere vist at veien mot et tyngre liv startes tidlig, allerede før skolealder. Feilernæring i denne perioden kan føre til fedme senere i livet, selv om barna lever sunt resten av barndommen.

Et stillesittende liv

'Førsteamanuensis Steinar Krokstad (Foto: NTNU)'
"Førsteamanuensis Steinar Krokstad (Foto: NTNU)"

Ifølge Steinar Krogstad handler dette imidlertid ikke bare om mat og trening, men også om hvordan vi organiserer hele livet. Han er daglig leder for Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), som har samlet inn data om befolkningen i fylket i over 20 år.

– Hovedårsaken til overvekten vi ser i dag er mangel på den daglige aktiviteten som vi trenger for å leve, for å skaffe mat og så videre – ikke de timene med trening eller mosjonering vi gjør eller ikke gjør per uke.

Dermed mener Krokstad det ikke er overraskende at det er lett å bli stillesittende om du er overvektig. Hele samfunnet er nemlig lagt opp til det, forteller han:

– Overvekt er knyttet til tre ting: om du har en fysisk krevende jobb, om du bevisst og aktivt mosjonerer eller trener, og om du har et høyt aktivitetsnivå i det daglige. Det er på den siste faktoren det svikter i dagens samfunn.

Nettbank og bilkjøring

For eksempel peker Krokstad på at vi nå betaler regninger i nettbanken, enn å fysisk gå i banken. I stedet for å gå til butikken tar vi bilen – iblant tar vi attpåtil heisen fra parkeringshuset og rett opp i butikken.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

– Når folk sier de er aktive, så snakker de om at de trener. Men selv med tre-fire ekstra timer med aktivitet per uke blir det totale antallet aktive timer fortsatt ganske lite om du har en stillesittende jobb og tar bilen til butikken.

Vanskelig å snu

Krokstad tror imidlertid dessverre det er lite å gjøre med denne utviklingen.

– Det er jo mulig å tenke seg tiltak som ville virket, men de ville blitt utrolig vanskelige å gjennomføre i praksis. Innføre parkeringsfri sone i en 200-meters radius rundt butikken, for eksempel, eller regulerte porsjonene på restaurantene. Det passer dårlig med trenden om individuell frihet og motstand mot regulering som vi har i dag.

– Jeg tror dessverre vi bare må, bokstavelig talt, sitte stille og se på utviklingen, avslutter han.

Kilde:

B. S. Metcalf mfl: Fatness leads to inactivity, but inactivity does not lead to fatness: a longitudinal study in children (EarlyBird 45). Archives of Disease in Childhood, 2010

Les mer:

Forskning.no: 10 alternative forklaringer på fedme.

Folkehelseinstituttets sider om unge og overvekt

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT)

Powered by Labrador CMS