Slanke sosiale mus

Mus som blir flyttet fra en stillesittende laboratorimshverdag til et sosialt stimulerende miljø kan gjøre om usunne hvite fettceller til brunt, kaloribrennende fett. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De sosialt aktive musene endte opp med 49 prosent mindre hvitt fett i mageregionen sammenlignet med kontrollgruppen. (Foto: iStockphoto)

Kroppens fettceller:

Hvite fettceller lagrer energi og gjør oss fete.

Brune fettceller brenner kalorier for å holde oss varme og øker muligens generelt energiforbruket og holder på den måten vekten nede.

Ett gram brunt fett forbrenner i upåvirket stand seks kalorier (kcal) om dagen. Et menneske har typisk et par gram brunt fett.

Kilde: Netdoktor.dk 

Resultatene er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Cell Metabolism, og studien er gjort av forskere ved Ohio State University.

Forskerne kan nå slå fast at dyrs sosiale og fysiske miljøer kan ha kraftig innvirkning på forbrenningen.

- Jeg er fortsatt forbauset over graden av fett som forsvinner, sier Matthew During,en av forskerne som gjennomførte studien, i en pressemelding.

Han forteller videre at musene som ble flyttet over i et mer sosialt krevende miljø brant mye mer fett enn de ville gjort på en tredemølle.

Bra stress

Lei Cao, en av de andre forskerne som var med på studien, beskriver den jevne laboratoriumsmus sin hverdag som svært stillesittende og kjedelig.

- Vi tenker ofte på stress som noe negativt, men noen typer stress kan være bra for helsa, sier han.

Forskerne oppdaget nemlig at flyttingen aktiverte biokjemiske og nevrologiske baner mellom hvite fettreserver og et område i musehjernen som har å gjøre med energibalanse.

Hjerneområdet, som heter hypothalamus, kan gjøre om hvite fettceller til brune, men til nå har den eneste kjente metoden for å sette i gang denne prosessen vært å utsette musene for kronisk kulde.

Nå viser det seg altså at sosial varme gjør samme nytten, til tross for at de sosialt aktive musene også hadde ubegrenset tilgang på mat.

Slanke mus i luksusbur

De heldigste musene ble flyttet til store bur fulle av leker, tunneler, labyrinter og materialer til å bygge reir med. Disse burene huset mellom 15 og 20 mus, mens den mindre heldige kontrollgruppen ble plassert fem og fem i små laboratoriebur uten noen leker. 

Etter en måned med svært ulike levekår var forskjellene tydelige. 

De heldigste musene endte opp med 49 prosent mindre hvitt fett i mageregionen sammenlignet med kontrollgruppen. Alle musene ble gitt fôr med hele 45 prosent fett, men musene i de store, aktivitetsfylte burene la på seg 29 prosent mindre enn kontrollgruppa.

I tillegg hadde de sosialt aktive musene høyere kroppstemparetur, noe forskerne mener tyder på at vekttapet skyldes høyere energiforbruk og ikke dårligere appetitt.  

Forskergruppen som gjennomførte forsøkene er den samme som i fjor publiserte en studie som antyder at et rikt sosialt museliv også kan hemme vekst av kreftsvulster. 

Kilder: 

Lei Cao et. al., White to Brown Fat Phenotypic Switch Induced by Genetic and Environmental Activation of a Hypothalamic-Adipocyte Axis, Cell Metabolism, 7. september 2011

Lei Cao et. al., Environmental and Genetic Activation of a Brain-Adipocyte BDNF/Leptin Axis Causes Cancer Remission and Inhibition, Cell, 9. juli 2010 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS