Brusdrikking kobles til over 180 000 dødsfall

Høyt inntak av sukkerholdig brus, energidrikker og juice settes i sammenheng med flere enn 180 000 dødsfall blant voksne som følge av kronisk sykdom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Nordmenns brusinntak:

Forbruket av rent sukker som farin, sirup og lignende er halvert siden 1980-årene ifølge forbruker-
undersøkelsene.

Samtidig har det vært en betydelig økning i forbruket av godterier og brus.

Omsetningen av brus og mineralvann er mer enn tidoblet siden 1950-årene.

Bransjeorganisasjonen som sammenstiller omsetningsstatistikken for mineralvann er omorganisert og omsetningsstatistikken før 2005 og fra 2007 er ikke helt sammenlignbar.

Forbruket av sukkerholdig brus ser foreløpig ut til å ha vært på sitt høyeste nivå i 1997 med 93 liter per innbygger.

Omsetningen av sukkerholdig brus økte fra 60 til 63 liter per innbygger i perioden 2007 til 2010 og minsket til 61 liter i 2011. Brus bidro i gjennomsnitt med ca 6 kilo sukker per person i året i 2011.

Kilde: Helsedirektoratet

Slike leskedrikker bidrar til vektøkning hos folk, påpeker forskerne bak studien. De er hjemmehørende ved Harvard School of Public Health og University of Washington i USA.

Overvekt og fedme øker i sin tur risikoen for diabetes, hjerte-karsykdom og enkelte kreftformer.

Forskerne beregner at et overkonsum av de sukkersøte leskedrikkene bidrar til 133 000 dødsfall årlig som følge av diabetes.

Deretter kommer 44 000 dødsfall på grunn av hjerte-karlidelser og 6000 kreftdødsfall.

Funnene er nettopp lagt fram på konferansen EPI/NPAM 2013 i regi av American Heart Association.

Trussel mot god helse

Grunnlaget for studien er data fra den omfattende Global Burden of Disease Study 2010 (GBD), som ble publisert i  tidsskriftet The Lancet like før jul i fjor.

I GBD slås det for eksempel fast at  høy kroppsmasseindeks (KMI) er den sjette mest ødeleggende risikofaktoren for folks helse over tid.

På denne listen, som  viser fram de største truslene for helsen, ligger forstadium til diabetes på 7. plass.

De fleste dødsfallene (78 prosent) mener forskerne at kan tilskrives folk i land der størstedelen av befolkningen har middels eller lav inntekt - altså fattigere land.

For eksempel kobles 38 000 årlige dødsfall av diabetes i Latin-Amerika og Karibia til for høyt inntak av sukkerholdige drikker.

Østlige og det sentrale Europa og Asia hadde høyest andel av sukkerdrikk-relaterte hjerte-karsykdom-dødsfall, med 11 000.

Anbefaler lavt inntak

American Heart Association anbefaler at voksne ikke inntar mer enn 450 kalorier ukentlig fra søt drikke, ifølge en pressemelding der funnene omtales.

Det er riktignok basert på en daglig diett på kun 2000 kalorier. Hvor mange kalorier man trenger kommer an på en rekke faktorer som alder, kjønn og aktivitetsnivå.

- Fordi vi har sett på dødsfall som følge av kroniske tilstander, så har vår studie fokusert på voksne mennesker, sier postdoktor Gitanjali M. Singh ved Harvard School of Public Health.

- I USA kan 25 000 dødsfall i 2010 kobles til inntak av sukkerholdige drikker av forskjellige slag, sier Singh i en pressemelding fra av American Heart Association.

Harvard-forskeren mener framtidige studier bør undersøke mengden sukkerholdige drikker som inntas av barn verden over - og hvordan dette påvirker helsen deres nå og i framtida.

Vi er brusdrikkere

I Norge drikkes det også mye brus. Hver person drakk i snitt 122 halvlitere med slik leskedrikk i 2011. Det tisvarer seks kilo sukker rett i kroppen, viser tall fra Helsedirektoratet. 

30 prosent slurper i seg sukkerholdig brus ukentlig. Menn, ungdom, personer med lav utdanning og barnefamilier drikker mest av dette.

Disse spiser også mest sjokolade, ifølge SIFIO-studien Forbuden frukt smaker best fra 2010, som undersøkte nordmenns spise- og drikkemønster av søte saker.

Blant verdens 15 mest folkerike land trekkes American Heart Association fram Mexico som en av verstingene, med 318 dødsfall per én million voksne som kan føres tilbake til høyt inntak av søte drikker.

Blant landene der befolkningen i gjennomsnitt drikker minst brus, Japan, var det bare 10 dødsfall per 1 million som settes i sammenheng med slike drikker.

Powered by Labrador CMS