Det er best å holde seg nær mobilen dersom du vil unngå engstelse og manglende konsentrasjon, foreslår forskere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Stemmen kan gi deg jobben

Selv om CV-en din er aldri så god, bør du sørge for å bli hørt. Arbeidsgivere liker bedre søkere som de har hørt snakke.

En CV kan fremheve din verdifulle kompetanse og erfaring. Men stemmen din kan vekke arbeidsgiverens interesse, og faktisk hjelpe deg å lande jobben.

Arbeidsgivere som lyttet til søkere som fortalte om egne kvalifikasjoner ble mer fristet til å innkalle disse til intervju, enn da de leste søknadene. Selv om teksten var identisk.

Det viser en ny studie fra Universitetet i Chicago, Booth School of Business, som blir publisert i kommende utgave av The Journal of Psychological Science.

Stemmen teller

Forskerne fant ut at det ikke er likegyldig om arbeidsgivere leser om eller lytter til søkeres kvalifikasjoner.

Søkere som leste opp sine kvalifikasjoner ble vurdert som mer kompetente, gjennomtenkte og intelligente.

Dermed likte sjefene også kandidatene bedre, og var mer interessert i å ansette dem.

Studien er gjort av professor Nicholas Epley og stipendiat Juliana Schroeder. Epley konkluderer:

– Når man skal formidle kompetanse, er det viktig å bli hørt - bokstavelig talt.

Tekst, lyd og video

Forskerne ba en gruppe studenter om å lage en kort presentasjon av seg selv til bedriften de helst ville jobbe hos. Studentene lagde både skriftelige beskrivelser av seg selv og videopresentasjoner.

Så fikk tre grupper med arbeidsgivere og rekrutterere lese presentasjonen, se videoen eller bare høre lyden av søkerne som beskrev seg selv. De ble deretter bedt om å vurdere hva de syntes om søkerne.

Snakking er smart

De som lyttet til søkernes stemmer, likte dem best. Arbeidsgiverne rapporterte at det var mer sannsynlig at de ville ansette disse søkerne.

De vurderte jobbsøkerne til å være mer intelligente, gjennomtenkte og kompetente, enn arbeidsgivere som bare leste presentasjonene.

Det å se søkerne presentere seg selv på video ga ikke utslag. De som så videoen rangerte ikke søkerne annerledes enn de som bare hørte på lydklippet.

Selv profesjonelle rekrutterere som jobber spesielt med kandidater fra Chicago Universitetet, lot seg påvirke positivt av lyden av kandidatenes stemme.

Skuespillere

Også et annet eksperiment der skuespillere leste presentasjonen av søkerne, falt stemmene i god jord. Her konkluderte også arbeidsgiverne med at søkerne virker smartere.

De var mer tilbøyelig til å ansette søkerne enn de arbeidsgiverne som leste CV-ene fra de samme personene.  

Professor Epley mener at personers stemmer formidler mer enn bare innholdet av det de sier.

– Lyden av stemmen formidler også personenes grunnleggende evne til å tenke, og kapasiteten de har for resonnement og omtanke, sier han i en pressemelding.  

Referanse:

Juliana Schroeder og Nicholas Epley: The Sound of Intellect. Speech Reveals a Thoughtful Mind, Increasing a Job Candidate’s Appeal. The Journal of Psychological ScienceUnder trykking

 

Powered by Labrador CMS