Annonse
Det var stor vekst i antall vitenskapelige artikler skrevet av forskere fra Pakistan og Egypt i 2018. (Foto: Kdonmuang / Shutterstock / NTB scanpix)

Rekordmye forskning i 2018

Pakistan og Egypt er på full fart fremover

Publisert

Disse landene økte mest

1. Pakistan

2. Egypt

3. Kina

4. Hong Kong

5. India

6. Brasil

7. Mexico

8. Iran

9. Polen

10. Sør-Afrika

Forskningsaktiviteten rundt om i verden fortsetter å øke. Det skriver Nature etter å ha bedt eierne av databasen Web of Science beregne hvor mye forsking som ble produsert i forskjellige land i 2018.

Sammenstillingen viser at det ble publisert flere forskningsartikler i 2018 enn noe tidligere år. Globalt var økningen på 5 prosent.

Økningen var aller størst i Pakistan. Her ble det produsert 21 prosent flere forskningsartikler i 2018 sammenlignet med 2017. Også i Egypt har forskningsaktiviteten økt. Her ble det publisert 15,9 prosent flere artikler i 2018. Andre land som Brasil, Mexico og Iran er også på rask vei fremover.

- I 1980 stod fem land for 90 prosent av all forskning: USA, Storbritania, Frankrike, Tyskland og Japan. sier Caroline Wagner til Nature. Hun er forsknings- og teknologianalytiker ved Ohio State University.

Nå er den samlede mengden vitenskapelige publikasjoner fordelt over mange flere nasjoner.

- Diversifiseringen av spillere på den vitenskapelige arenaen er en fenomenal suksess, sier hun.

USA fortsatt på topp

Disse landene publiserte mest forskning i 2018

1. USA

2. Kina

3. Storbritannia

4. Tyskland

5. Japan

6. Frankrike

7. Canada

8. India

9. Italia

10. Østerrike

Fremdeles er det forskere fra USA som publiserer flest artikler. USA har også klart flest innflytelsesrike enkeltforskere ifølge en analyse gjort av Clarivate Analytics. Landet har også flest høyt rangerte universiteter.

Men Kina tar innpå. Landet ligger på tredjeplass når det gjelder antall innflytelsesrike forskere, og nærmer seg USA i antall publikasjoner. Kvaliteten på forskningen, sett som antall siteringer er også på vei fremover.

Antall vitenskapelige publikasjoner økte med 15 prosent i Kina i 2018.

- I Kina kommer gevinstene fra to tiår med strekt politisk drevet vekst i forskning og høyere utdanning, sier Robert Tijssen, leder av forsknings- og innovasjonsstudier ved Leiden University i Nederland til Nature.

Caroline Wagner sier hun tror Kina snart vil gå forbi USA og bli verdens største produsent av forskningspublikasjoner.

- Men da må de forbli åpne for verden, sier hun.

Powered by Labrador CMS