Tidsskriftredaktørene boikotter et av de største forlagene i forskningsverdenen, Elsevier. (Foto: Kristoffer Tripplaar/SipaUSA)
Tidsskriftredaktører slutter i protest
Redaktører og redaksjonsrådet i et språktidsskrift sier opp jobben fordi de mener forlaget Elsevier krever altfor høye priser av leserne.
Alle de seks redaktørene har sagt opp jobben i språktidsskriftet Lingua. Det samme har hele redaksjonsrådet, som består av 31 medlemmer. De mener at det er blitt for dyrt å abonnere på tidsskriftet, melder nettstedet Inside Higher Ed.
I dag må forskere, studenter og andre lesere betale for å lese de vitenskapelige artiklene i Lingua. Prisen avhenger av typen abonnement. For eksempel må et universitetsbibliotek i USA ut med rundt 19 000 kroner for at deres 10 000 ansatte og studenter skal få tilgang til artiklene på nett. Du får lavere pris om du kjøper tilgang til flere tidsskrifter.
Det er forlaget Elsevier som bestemmer prispolitikken som redaktørene nå protesterer mot. Det store forlaget eier en rekke anerkjente tidsskrift og har dermed mye makt. Reed-Elsevier-gruppa utgir sammen med fire andre forlag mer enn halvparten av artiklene i fagområdene naturvitenskap, medisin, samfunnsfag og humaniora.
Boikotter forlag
Det er ikke første gang Elsevier blir boikottet. 15 000 forskere signerte for noen år siden oppropet The cost of knowledge mot forlaget som tjener gode penger på forskningen deres.
Forskerne må nemlig kjøpe tilgang til sine egne artikler, som de først har gitt bort til tidsskriftene. Det er ofte forskningsinstitusjonene som kjøper abonnement for at de ansatte skal kunne lese artiklene.
Når forlagene øker prisene på tidsskrifter, blir det gjerne konflikt. Uenigheten mellom forlaget Blackwell og norske universitetsbibliotek er bare ett av mange eksempler. I 2007 brøt universitetsbibliotekene forhandlingene med forlaget på grunn av det de mente var en urimelig prisstigning. Etter hvert ble partene likevel enige.
Redaktørene som nå sier opp jobben i Lingua vil gjerne at artiklene skal bli gratis tilgjengelige på nett, at tidsskriftet blir open access. Men det ønsker ikke forlaget Elsevier. Derfor vil redaktørene starte sitt eget åpne tidsskrift, Glossa.
Forlaget synes det er beklagelig at redaktørene slutter, men ser ut til å være uenig i virkelighetsbeskrivelsen deres. Ifølge Inside Higher Ed skriver Elsevier i en uttalelse at Lingua er svært tilgjengelig for akademikere verden over, og at tidsskriftet også tilbyr open access.
Penger foran kvalitet?
Ettersom det ikke lenger er like nødvendig å lage tidsskrift på papir, er utgiftene til publisering og distribusjon blitt mindre. Mange tar derfor til orde for å publisere forskning på nett i åpne tidsskrifter eller databaser, så alle kan lese den helt gratis.
Selv om det har blitt billigere, koster det fortsatt å produsere og kvalitetssikre et tidsskrift. Dermed trengs det inntekter. Hva skjer med tidsskriftene når innholdet blir gratis?
En av måtene å skaffe penger på er at forskeren selv betaler for å komme på trykk. Noen er bekymret for at det kan føre til at penger blir viktigere enn kvalitet i vurderingen av hvilke artikler som skal slippe til. Mens andre påpeker at det er mange eksempler på at kvalitetssjekken svikter også hos tidsskrift som tar betalt.