Økt havnivå truer

Ti prosent av jordas befolkning bor i kystområder som er sårbare for klimaendringer og økt havnivå, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens regjeringer bør stoppe den raske befolkningsøkningen i lavtliggende områder nær kysten, og heller legge til rette for utbygging i høyereliggende områder, sier forskerne bak studien, som ble offentliggjort onsdag.

De britiske og amerikanske forskerne har brukt blant annet satellittdata for å kartlegge områder som er sårbare for havnivåstigning, erosjon, kraftigere stormer og flom.

Sonen som ligger mindre enn 10 meter over dagens havnivå utgjør bare 2 prosent av verdens landareal, men hele 10 prosent av jordas befolkning, 634 millioner mennesker, lever i disse områdene.

FNs klimapanel regner med en havnivåstigning fra 18 til 59 centimeter i løpet av dette hundreåret, mer dersom Grønlandsisen smelter raskere. Havet vil fortsette å stige i mange hundre år.

Økende folketall

Folketallet i lavtliggende områder langs kysten øker raskt særlig i Kina og India, på grunn av økt verdenshandel og mer skipstrafikk.

To tredeler av menneskene som lever i sårbare kystområder bor i Asia. Landene som har størst befolkningsgrupper i sårbare områder er Kina, India, Bangladesh, Vietnam, Indonesia, Japan, Egypt og USA.

Storbyer som New York, Tokyo, Shanghai og Mumbai og flere andre er også utsatte.

Langtidsplanlegging

Mange land har ikke råd til å bygge diker eller andre konstruksjoner for å beskytte lavtliggende områder, for ikke å snakke om å flytte hele byer.

Men regjeringene kan likevel oppnå mye med bedre langtidsplanlegging av infrastruktur og oppmuntring til å legge bebyggelse på høyere grunn, heter det i studien, som offentliggjøres i aprilnummeret av tidsskriftet «Environment and Urbanization». (NTB)

Powered by Labrador CMS