Annonse

Nytt forskningsprosjekt skal sikre mer mat for framtida

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er norsk husdyrproduksjon avhengig av fôrimport. Nå skal et forskningsprosjekt ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) bidra til å styrke selvforsyningsgraden.

I 2012 ble hele 93 prosent av protein og 32 prosent av karbohydratkildene i norsk husdyrfôr importert. Norske myndigheter ønsker derfor å øke selvforsyningsgraden, slik at norske bønder kan bli mindre avhengig av import.

– Kostnadsmessig utgjør fôret 70 prosent av de variable kostnadene i norsk husdyrproduksjon. En høy og forbedret fôrutnyttelse har derfor stor betydning for økonomien i husdyrproduksjonen.

– I tillegg vil utvikling av nye fôrressurser basert på lokale råvarer styrke denne sektoren. I prosjektet vil vi derfor se hvordan vi kan utvikle nye fôrtyper, basert på tilgjengelige norske råvarer som korn, raps og grovfôr, sier professor Margareth Øverland, skal lede dette prosjektet.

Powered by Labrador CMS