Du har neppe kastet bort så mange hjerneceller på å tenke på hvor mange proteiner det er i denne gjærklumpen. Uansett, nå har vi «endelig» svaret. (Foto: Eivind Torgersen)

Så mange proteiner er det i en pakke gjær

Det er bare å finne fram kalkulatoren. Forskere har nemlig funnet ut hvor mange proteiner som finnes i en gjærcelle.

Alle levende organismer er avhengige av proteiner. Proteinene finnes i nær sagt alle størrelser og fasonger, og alle har de forskjellige oppgaver som bidrar til å holde vertskapet i live.

Proteiner kalles ofte kroppens byggesteiner og spiller en viktig rolle for hvordan kroppen fungerer. Særlig musklene er avhengige av protein.

Et protein består ifølge Store norske leksikon av mindre bestanddeler som heter aminosyrer. Aminosyrene binder seg sammen til lange kjeder.

Bare i menneskekroppen skal det være rundt en million forskjellige proteiner. Men hvor mange det finnes totalt i deg og meg, er det ingen som har oversikt over.

Berusende mange

Da er det annerledes med gjærtypen Saccharomyces cerevisiae, også kjent som ølgjær. Saccharomyces cerevisiae gir såkalt overgjæret øl, for eksempel ale og stout, og denne gjærsoppen er den samme som brukes i gjær til baking.

Disse gjærcellene er mye enklere å kartlegge enn cellene i menneskekroppen. Ved å sette sammen tall og data fra over 20 tidligere studier har forskere nå klart å beregne hvor mange proteiner som finnes i en slik gjærcelle.

Grunnen til at forskerne har sett på akkurat gjær, er at dette er den eneste organismen der de har full oversikt over hvor mange proteiner som ligger kodet i de 6000 gjærgenene, skriver Universitetet i Toronto i en pressemelding.

Saccharomyces cerevisiae sett gjennom et elektronmikroskop. (Foto: Mogana Das Murtey og Patchamuthu Ramasamy, Creative Commons BY-SA 3.0)

Livet, universet og alt mulig

Noen proteiner er det bare ti av i en enkelt celle, andre finnes i flere tusentalls, men totalt skal det være 42 millioner av dem.

Resten er (ganske) enkel hoderegning.

Ett gram gjær inneholder ifølge IFLScience omtrent 20 milliarder celler, som blir totalt 840 billiarder proteiner.

En pakke gjær veier 50 gram, og vi kommer opp i hele 42 trillioner – eller 42 x 1018 som det også kalles.

Og det har selvfølgelig ingen sammenheng med spørsmålet om livet, universet og alt mulig, der svaret ifølge Haikerens guide til galaksen, er 42. Eller?

Referanse:

Brandon Ho mfl: Unification of Protein Abundance Datasets Yields. Cell Systems, januar 2018, doi: 10.1016/j.cels.2017.12.004. Sammendrag

I denne videoen fra Universitetet i Bergen kan du se hvordan proteiner beveger seg og endrer form hele tiden:

Powered by Labrador CMS