Andelen voksne amerikanere med fedme steg fra 33,7 prosent i 2007/2008 til 39,6 prosent i 2015/2016, i følge en ny undersøkelse publisert i JAMA. (Illustrasjonsfoto: Suzanne Tucker / Shutterstock / NTB scanpix)

Stadig flere voksne med fedme i USA

Fedmeepidemien har fortsatt med å bre om seg blant amerikanerne de siste ti årene. Men antallet unge med fedme ser ut til å ha flatet ut.

Tallenes tale har vært klar i svært mange av verdens nasjoner:

Antallet mennesker med overvekt og fedme har økt betydelig siden 1980. Og USA er et av landene der kurvene har steget brattest.

Nå viser en ny studie at utviklingen enda ikke ser ut til å ha stoppet.

Forsker Craig M. Hales og kollegaene hans har tatt for seg data fra den amerikanske NHANES-studien. De har brukt informasjon om nærmere 17 000 unge under 20 år og over 27 000 voksne.

Målet var å undersøke om det skjedde noen endringer i andelen deltagere med fedme mellom 2007 og 2016.

Flere voksne med fedme

Resultatet viser at andelen voksne med fedme økte fra 33,7 prosent i 2007/2008 til 39,6 prosent i 2015/2016. Fedme er definert ved en BMI på 30 eller mer.

Ifølge tall fra SSB steg også andelen nordmenn med fedme i tidsrommet mellom 2008 og 2015.

Men problemet er mindre i Norge enn i USA. En rapport fra Folkehelseinstituttet viste at rundt 25 prosent av mennene og 21 prosent av kvinnene i 40-årene har fedme.

Ingen tydelig tendens hos unge

Blant ungdom viser de amerikanske tallene imidlertid ingen tydelig tendens, skriver Hales og kollegaene i studien, som ble publisert i siste utgave av JAMA.

Dette stemmer overens med undersøkelser fra noen andre land, som antyder at fedme blant barn har flatet ut. I Norge og Sverige kan det se ut til at antallet barn med fedme faktisk har avtatt de siste åra.

Kanskje har tiltakene mor barnefedme begynt å virke?

Samtidig har andre studier vist at skoleprogrammer for å redusere fedme ikke har noen effekt.

I en forskning.no-sak fra 2017 sa Pétur B. Júlíusson, forsker ved Haukeland universitetssykehus og Senter for sykelig overvekt, Helse-Sør-Øst, at det er for tidlig å si at fedmeepidemien er på retur.

Vanskelig å behandle fedme

Senere tids forskning har gjort det tydelig at helsesystemet ikke lykkes med å behandle barn og unge som allerede har blitt for tunge.

Det samme gjelder behandlingen av voksne med fedme. Mange ulike mekanismer i kroppen gjør det nesten umulig for mennesker med fedme å holde vekta nede etter at de har slanket seg.

Dermed er det altså desto viktigere å finne gode måter å hindre at fedme utvikler seg i utgangspunktet.

Her kan du høre Spør en forsker-podcasten vår om hvorfor det er så vanskelig å gå ned i vekt: 

Har du lyst til å få nye episoder av podcasten rett på mobiltelefonen?

Med en Android-telefon kan du søke etter «Spør en forsker» i den podcast-appen du liker best.

Bruker du en iPhone, kan du abonnere i Apple Podcasts ved å trykke på denne lenken.

Referanse:

C. M. Hales, C. D. Fryar, M. D. Carroll, D. S. Freedman, C. L. Ogden, Trends in Obesity and Severe Obesity Prevalence in US Youth and Adults by Sex and Age, 2007-2008 to 2015-2016, JAMA, mars 2018.

Powered by Labrador CMS