Den britiske zoologen Peter Daszak forlot onsdag Wuhan etter at Verdens helseorganisasjon avsluttet sin gransking av opphavet til koronaviruset i byen.

WHO-inspektør sår tvil om amerikansk korona-etterretning

En av WHO-inspektørene som er i Wuhan for å lete etter årsaken til koronautbruddet, advarer mot å tro på amerikanske påstander om opphavet til pandemien.

Den britiske zoologen Peter Daszak er en av ekspertene Verdens helseorganisasjon (WHO) har sendt til Wuhan for å lete etter opprinnelsen av koronaviruset. Hans advarsel kommer etter et utspill fra det amerikanske utenriksdepartementet hvor det blir sådd tvil om hvor åpen WHO har vært om Kinas samarbeid under granskingen.

– President Joe Biden må gi inntrykk av å være tøff mot Kina. Vær snille å ikke stol for mye på amerikansk etterretning som ble stadig fjernere under Trump og rett og slett tok feil på mange områder, skriver Daszak på Twitter onsdag morgen.

En talsmann i amerikansk UD understreket tirsdag at USA støtter WHOs gransking.

«Ekstremt usannsynlig»

Inspektørenes besøk i Wuhan ble avsluttet uten at det funnet en klar årsak til koronautbruddet. Ekspertene måtte gå på en stram diplomatisk line hvor de på den ene siden ble presset av USA som krevde en solid gransking, samtidig som Kina advarte dem mot å la seg påvirke utenfra.

Ifølge Daszak jobbet ekspertene hardt under den mest politisk ladede stemningen en kan tenke seg.

WHO-inspektørene slo fast at det er «ekstremt usannsynlig» at virusets stammer fra et laboratorium i Wuhan.

Distanserer seg fra Pompeo

USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo fremmet selv lab-teorien, men i tirsdagens uttalelse tar UD-talsmann Ned Price avstand fra denne i påvente av WHOs endelige rapport fra granskingen.

Selv om de ikke kunne slå fast hva som var opphavet, mener WHO-ekspertene at viruset mest sannsynlig har kommet fra flaggermus og ble overført til en annen dyrerase før det smittet videre til mennesker.

Price er ikke uten videre enig i at Kina samarbeidet fullt ut med WHO-ekspertene.

– Juryen har ennå ikke sagt sitt, sa han tirsdag.

Myndighetene i Beijing understreker på sin side at WHO-ekspertenes besøk i Kina bare var ledd i et større arbeid for å finne koronavirusets opprinnelse.

– Vi håper at USA, i likhet med Kina, inntar en mer åpen holdning og inviterer WHOs eksperter til også å gjennomføre undersøkelser i USA, sier en talsmann for kinesisk UD, Wang Wenbin.

Powered by Labrador CMS