Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige.

Tegnell sier Sverige har et forbedrings­potensial

Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell sier at Sverige burde iverksatt flere tiltak for å bremse koronasmitten allerede fra begynnelsen.

– Hvis vi skulle støtt på samme sykdom med nøyaktig det vi vet om den i dag, tror jeg at vi ville landet på å gjøre midt imellom det som Sverige gjorde, og det som resten av verden har gjort, sier Tegnell i et intervju med Ekot på Sveriges Radio.

På spørsmål om hva han mener med «midt imellom», svarer han:

– Ja, jeg tror det finnes forbedringspotensial i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Og det ville vært bra å vite mer nøyaktig hva man skal stenge for å hindre smittespredningen bedre.

Samtidig stiller han spørsmål ved om det ville vært lurt å stenge ned alt på en gang, slik flere andre land har gjort, ettersom man da ikke vet hvilke tiltak som virker og ikke virker.

I verdenstoppen

Sverige har til nå registrert 4468 døde blant koronasmittede, mens tallet i Norge er 237. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100 000.

Landet har fulgt en strategi med for det meste frivillige tiltak, men med klare råd om å holde sosial avstand og god håndhygiene. Men landet har ikke stengt grensene, og barn har fått gå på skolen i hele perioden. Samtidig har de over 70 år blitt rådet til å beskytte seg selv mot smitte og holde seg mest mulig hjemme.

50 dør hver dag

Målet har vært å skape flokkimmunitet, men forskningen hittil tyder på at viruset ikke smitter slik eksperter antok i begynnelsen. Dermed har ikke flokkimmuniteten blitt så stor som håpet. Samtidig dør det fortsatt nærmere 50 koronasmittede personer i Sverige hver eneste dag.

Powered by Labrador CMS