Annonse

Norsk-kinesisk samarbeid om mat og bioteknologi

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

‒ En av de største utfordringene menneskeheten står overfor, er å skaffe mat til en stadig økende befolkning. Løsningen er å produsere mer mat pr. arealenhet, sier den fredsprisnominerte kinesiske professoren Longping Yuan til Bioforsk.

Bioforsk og Hunan Hybrid Rice Research Center (HHRRC) har inngått en avtale om å utvikle samarbeid rundt temaer knyttet til matproduksjon, plantehelse og bioteknologi. Senteret ledes av professor Longping Yuan, kjent som hybridrisens far, som sammen med professor M.S. Swaminathan er nominert til Nobels fredspris 2014.

Befolkningsvekst og stadig mindre arealer til matproduksjon skaper et stort press på matsikkerheten.

‒ Framskritt innen irrigasjon, gjødsling og jordbearbeiding bidrar til stadig større avlinger. Men det mest effektive og lønnsomme er å utvikle optimale sorter. Vår løsning er hybridris, hvor en bruker egenskaper fra ulike ristyper, både ville og domestiserte, for å utvikle en optimal plante tilpasset de vekstforhold planten skal brukes i. Disse variantene kan bidra til betydelig avlingsøkning, forklarer professoren.

En god avling i Sørøst-Asia vil kanskje ligge rundt 6 tonn (i noen land betydelig lavere), mens gode hybridrisavlinger ligger på 12–15 tonn pr. ha. I Kina har over 60 prosent av befolkningen ris som sin primære næringskilde. Derfor er dette så viktig.

Powered by Labrador CMS