Annonse

Norsk-amerikansk samarbeid om global helse

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En tverrfaglig forskergruppe fra Bergen fikk i land en omfattende avtale med amerikanske toppforskere under årets Transatlantic Science Week. Forskergruppen skal samarbeide med amerikanske miljøer om rettferdig fordeling og prioriteringer innenfor global helse.

– Det er tydelig at amerikanske miljøer ønsker mer samarbeid med Norge innenfor dette feltet, sier Berit Johne, spesialrådgiver i Forskningsrådet og nylig avtroppet vitenskapsråd i Washington.

For å møte de globale helseutfordringene har både norske og internasjonale miljøer de siste årene trappet opp forskningen på feltet.

– Norge er godt synlig innenfor global helseforskning. Våre forskningsmiljøer på feltet har høy kvalitet, og er attraktive samarbeidspartnere internasjonalt. På politisk nivå er det god dialog om tettere forskningssamarbeid mellom USA og Norge innenfor global helse. Men norske forskningsmiljøer kan bli mer koblet inn i internasjonale prosjekter, fastslår Johne.

Forskningsrådet og USAs National Institute of Health inngikk i fjor en intensjonsavtale om økt samarbeid om global helseforskning og biobanker.

– Begge land ønsker å videreutvikle og konkretisere dette samarbeidet. En avtale i seg selv er ikke nok, og utfordringen fremover er å finne gode virkemidler, sier Johne.

Forskergruppen fra Universitetet i Bergen inngikk en avtale om samarbeid innefor prosjektet Disease Control Priorities ved Institute of Health, Metrics and Evaluation ved University of Washington.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har klart å få en så viktig avtale, sier Ole Frithjof Norheim, professor i medisinsk etikk og vitenskapsteori ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen.

Les hele saken på Forskningsrådets nettsider

Powered by Labrador CMS