I anledning av solstormen 13. mars skrev flere medier at signalet mellom mobilen og masten kunne bli påvirket. Men det er altså ikke tilfelle, mener flere forskere. (Foto: Colourbox)

En myte at solstormer kan drepe mobilen din

Ekspertene har ikke hørt om tilfeller der solstorm ødelegger for mobiltelefoner. De mener det er en myte. 

Du trenger ikke å være redd for at mobilforbindelsen røyker ved en solstorm. I hvert fall ikke ved solstormer i den skalaen vi har sett i nyere tid.

Mobilen tar ikke skade, og signalene mellom mobilen og masten påvirkes ikke, mener forskere og andre eksperter.

Mer jordnære faktorer

Institutt for elektroniske systemer ved Aalborg Universitet har mange eksperter på mobiltelefoner, men verken professor Gert Frølund Pedersen eller professor emeritus Jørgen Bach Andersen har hørt om noe slikt. 

Heller ikke teleselskapene har opplevd problemer ved solstormer:

– Solstormer er ikke et problem, sier presserådgiver Rasmus Avnskjold fra selskapet TDC. 

– Det er mer jordnære faktorer som påvirker telefonnettet. Vi merker ikke solstormene i det hele tatt, for andre feilkilder har større betydning. 

Hos Telia og Telenor er det heller ingen som har hørt om at solstormer skulle være et problem. 

Kan gå tom for strøm 

Peter Stauning, som er forsker ved DMI, bekrefter dette: 

– Det er en risiko for kommunikasjonssatellitter. Så hvis man bruker en satellittelefon, kan forbindelsen i prinsippet ryke. 

Det finske meteorologiske instituttet har en ekspert på solstormer. Han heter Ari Viljanen, og han mener mobiltelefoner bare kan påvirkes indirekte: 

– Hvis strømnettet kollapser, vil ikke mobilmasterne fungere – i hvert fall ikke etter at nødanlegget går tomt. Dessuten vil det selvfølgelig bli umulig å lade mobilen, sier han. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS