Korallrev dør fortere enn ventet

Den første regionale langtidsanalysen av korallrev-dekket i deler av Det indiske hav og Stillehavet avslører at korallrevenes tilstand er lang verre enn antatt. Korallrevene er nå nær et historisk bunnpunkt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Korallene i det sentrale og vestlige Stillehav dør fortere enn antatt, viser en ny studie. Nesten 1000 kvadratkilometer rev har forsvunnet årlig siden slutten av 1960-tallet.

Forsvinningsraten har altså vært nesten dobbelt så høy som for regnskogen, skriver John F. Bruno og Elizabeth R. Selig ved University of North Carolina.

Korallrevene forsvinner med en rate på én prosent per år, og nedgangen startet flere tiår tidligere enn vi hittil har trodd. Dette fører til at situasjonen er mer alvorlig enn antatt.

I historisk tid var opptil 50 prosent av revene i det undersøkte området dekket av koraller. Idag er dekket nær et historisk lavpunkt på to prosent, og det er dette som nå krymper med en prosent per år.

Ingen hjelp i beskyttelse

Den østlige delen av Det indiske hav og det vestlige Stillehav er verdens rikest korallområde, med hele 75 prosent av verdens korallrev og også den høyeste variasjonen av arter.

Bruno og Selig analyserte 6000 kvantitative undersøkelser av mer enn 2600 rev, foretatt i området mellom 1968 og 2004.

Den mest overraskende oppdagelsen var at nedgangen var like stor i ubeskyttede og beskyttede korallrev. De lokale miljøverntiltakene har dermed tilsynelatende ingen betydning.

Bruno og Selig ser dette som et tegn på at ødeleggelsen av korallrevene er et globalt fenomen som i hvertfall delvis skyldes storskala-forandringer, slik som klimaendringer, økt fiske og forurensning.

Lokale tiltak kan selvfølgelig likevel hjelpe, men vi må finne fram til nye måter å beskytte revene på, både gjennom politikk og ny teknologi, skriver de to.

Korallrevdekket brukes av forskerne som en indikator på økosystemenes helsetilstand. Dere økologisk og økonomiske betydning er enorm.

Referanse:

Regional Decline of Coral Cover in the Indo-Pacific: Timing, Extent, and Subregional Comparisons , av John F. Bruno og Elizabeth R. Selig. Plos One, 8. august 2007.

Powered by Labrador CMS