Annonse

Ikke farlige mengder gift i mat

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynets overvåking viser at mengden plantevernmidler i norsk mat er innenfor grensen. Likevel finnes det rester av giftige stoffer i annenhver frukt og grønnsak i butikken.

Mattilsynet mener det er liten helsefare ved å innta norskprodusert mat til tross for at giftige plantevernmidler finnes i 48 prosent av maten vi får i oss daglig, som frukt, grønnsaker, animalske produkter, korn og ris. Det betyr med andre ord at det finnes giftrester i annenhver frukt og grønnsak.

– Så lenge plantevernmidlene holder seg innenfor grenseverdiene som er satt i Norge, anser Mattilsynet dette som trygt å spise, sier seniorrådgiver Birgitte Lyrån til VG.

Grenseverdiene var overskredet i en del produkter fra Afrika og Asia, hvor 3,2 prosent av matvarene overskred grensene. Mattilsynet mener disse kan gi helsefare hos både voksne og barn. Dette var importvarer som ananas, bønner og karri.

Selv om det finnes rester av plantevernmidler i 95 prosent av de undersøkte jordbærene, er det påvist såpass lave nivåer av plantevernmidler i norske jordbær at Mattilsynet mener faren for negative helseeffekter er svært liten. (©NTB)

Powered by Labrador CMS