– Israel kan forsvare Gaza-blokaden

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Israel handler ikke i strid med folkeretten med sin blokade av Gazastripen, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Mens svensk UD mener at den israelske blokaden er i strid med internasjonale lovverk, har den norske regjeringen valgt å si at blokaden er uakseptabel, men ikke folkerettsstridig, ifølge Klassekampen.

Støre bekrefter overfor NTB at han ikke ønsker å kalle blokaden for ulovlig ettersom situasjonen på Gazastripen ikke kan kalles en humanitær krise.

– Vi mener at en blokade som fører til lidelser og humanitær krise for befolkningen, er i strid med folkeretten, men så er spørsmålet om det er slik i dag. Varetilgangen har økt, og situasjonen er blitt bedre, men blokaden er fortsatt uakseptabel, sier Støre.

Han nekter å svare et klart ja eller nei på spørsmålet om blokaden er i strid med folkeretten.

– Slik er ikke verden. Det er ikke UDs oppgave å rangere prinsippene i Folkeretten. Israel oppfatter at de er i væpnet konflikt med Hamas på Gazastripen og frykter våpensmugling og rakettangrep. Folkeretten åpner for den type kontroll i væpnede konflikter, sier Støre.

Komplisert

Professor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo er kritisk til UDs linje.

– Dette er et komplisert spørsmål fordi folkeretten bygger på to regelverk. Det er en folkerettslig rett til blokade i krig eller væpnet konflikt, og Utenriksdepartementets vurdering bygger trolig på dette.

- Men jeg mener at prinsippet om retten til selvbestemmelse er like relevant i den aktuelle situasjonen. I den grad palestinerne har rett til selvbestemmelse, kan ikke andre stater hindre dem i å utøve denne retten, sier han til Klassekampen.

(©NTB ann.fredriksen@ntb.no

Powered by Labrador CMS