Annonse

Våre forfedres tannhelse undersøkt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gamle tenner gir innblikk i den historiske utviklingen av sykdommer.

DNA bevart i forkalkete bakterier på tennene til antikke menneskeskjeletter kaster nå lys over helsekonsekvensene av et kosthold i utvikling, fra steinalder til det moderne samfunn.

Et internasjonalt team ledet av the University of Adelaides Centre for Ancient DNA har undersøkt DNA hentet ut fra 34 prehistoriske nordeuropeiske menneskelige skjeletter.

De har sporet forandringene i munnbakterienes natur fra jeger- og samlersamfunnet, gjennom de første gårdbrukerne til bronsealderen og middelalderen.

– Munnbakterier i det moderne mennesket er langt mindre mangfoldig enn hos historiske mennesker og det er trodd at dette bidrar til kroniske munnsykdommer og andre sykdommer hos det moderne menneske, forteller lederen for studien, Professor Alan Cooper.

– Med introduksjonen av prosessert sukker og mel under den industrielle revolusjonen ser vi en dramatisk nedgang i mangfoldet av våre munnbakterier. Dette tillater at stammer som forårsaker karies får dominere. Den moderne munnen lever egentlig i en permanent tilstand av sykdom. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS