Nær døden-opplevelser kobles til CO2

Folk som overlever en hjertestans har betydelig mer CO2 i blodet enn andre. Det får dem til å hallusinere, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

10 til 20 prosent av alle overlevende etter en hjertestans har såkalte nær døden-opplevelser.

Det er drømmelignende tilstander like før hjertet stopper, hvor personen for eksempel ser et sterkt hvitt lys i enden av en lang tunnel.

Nå mener slovenske forskere at opplevelsene skyldes et høyt innhold av CO2 i blodet. Det skriver New Scientist.

– Vi kan ikke si at dette er den eneste årsaken, men det forklarer til dels den fysiske mekanismen ved nær døden-opplevelser, sier Zalika Klemenc-Ketiš fra Universitetet i Maribor i Slovenia. Han står bak den nye oppdagelsen sammen med et forskerteam.

Før trodde man det var mangel på oksygen

Andre har forsøkt å finne en fysiologisk forklaring på fenomenet. En av dem var at det var mangel på oksygen som framkalte de mystiske opplevelsene. Andre mente de ble framprovosert av en eller annen form for hallusinogent stoff.

Begge ble imidlertid avvist i 2001, av en studie publisert i The Lancet.

Forskerteamet til Klemenc-Ketiš fant 52 personer som hadde overlevd en hjertestans. De tok blodprøver fra dem umiddelbart etter episoden og fant at alle hadde et signifikant høyere innhold av CO2 i blodet enn friske mennesker.

Samme fenomen ved høydesyke

Forklaringen med CO2 virker også plausibel fordi man har observert samme type opplevelser hos personer med høydesyke. Hos dem er blodet også fylt med CO2-molekyler, og de hallusinerer også noen ganger om et sterkt hvitt lys.

Det er imidlertid også andre faktorer inne i bildet, poengterer Klemenc-Ketiš til New Scientist.

Ikke alle med høye CO2-verdier får nær døden-opplevelser, og tidligere studier har vist at også demografiske og psykologiske faktorer spiller inn.

For eksempel rapporterer yngre mennesker oftere om opplevelsene. Det samme gjelder religiøse mennesker, folk som er redde for å dø, og folk som tidligere har opplevd en nær døden-opplevelse.

Referanse

New Scientist: Is that paradise beckoning, or just CO2 in your blood?

Powered by Labrador CMS