Koffein gir færre feil på jobben

Koffeinen i for eksempel kaffe kan forbedre arbeidsevnen hos skiftarbeidere, viser britisk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Drikker du mye kaffe daglig, har du større sjanse for å være plaget av hodepine av og til. (Foto: iStockphoto)

Mange mennesker nyter en god kopp kaffe for å våkne opp om morgenen. Det virker oppkvikkende og smaker i tillegg glimrende.

Nå har britiske forskere funnet ut at koffeinen ikke bare hjelper deg til å våkne. Den kan også hjelpe deg til å gjøre færre feil hvis du arbeider skift.

Ifølge forskerne er 15 prosent av arbeiderne i industrialiserte land involvert i skift- eller nattarbeid, noe som kan forstyrre kroppens døgnrytme.

Mange skiftarbeidere har opplevd helseproblemer, blant annet problemer med å falle i søvn. Det gjør at de ofte er trøtte og søvnige på jobben, og de har derfor økt risiko for å begå feil.

Koffein ga færre feil

Forskerne gjennomgikk data fra 13 andre studier av sammenhengen mellom koffein og yteevne hos skiftarbeidere.

De fleste forsøkene foregikk i simulerte arbeidssituasjoner, og koffeinen ble gitt i form av kaffe, piller, energidrikker eller mat med koffeintilskudd.

I noen forsøk ble skiftarbeidene testet i bilkjøring, mens andre forsøk innebar nevropsykologiske tester.

Det viste seg at koffeinen reduserte antallet feil sammenlignet med placebomidler og små lurer. Yteevnen ble forbedret i de nevropsykologiske testene som blant annet fokuserte på hukommelse, oppmerksomhet og oppfattelsesevne.

Sammenhengen må undersøkes nærmere

Selv om ingen av forsøkene målte skader direkte, mener forskerne at det godt kan være en sammenheng.

– Det er nærliggende å anta at det er en sammenheng mellom færre feil og færre skader, selv om vi ikke kan sette tall på det, sier artikkelens hovedforfatter, Katharine Ker, som er post.doc. på London School of Hygiene & Tropical Medicine, i en pressemelding.

Gjennomsnittsalderen i de fleste undersøkelsene var mellom 20 og 30 år, og fordi døgnrytmen endres med alderen, understreker forskerne at det er behov for flere undersøkelser på området.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse

Katharine Ker et al. Caffeine for the prevention of injuries and errors in shift workers. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, DOI: 10.1002/14651858.CD008508

 

Powered by Labrador CMS