Hva er voksesmerter?

Hvorfor får man voksesmerter, og hvorfor vokser man fra det?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Voksesmerter

Voksesmerter er ubestemmelige smerter i beina hos barn. Det er den mest utbredte kilden til beinsmerter.

Offisielt opplever 15-20 prosent av alle barn voksesmerter. Antagelig er det flere, men ikke alle er med i statistikkene. Smertene i beina er så vanlige at mange ikke bryr legen.

Livet er lidelse. Men hvor rettferdig er det egentlig at det også skal gjøre vondt i beina å vokse seg stor, når det er så mye annet som kan gjøre vondt?

En smertelig gåte

Overlege og barneortopedkirurg Niels Ellitsgaard ved Hvidovre sykehus møter mange barn med voksesmerter i sitt arbeid, og kjenner barnas smerter godt.

Men han kan ikke forklare meningen med voksesmerten.

− Det er vanskelig å si hva voksesmerte er, man vet det faktisk ikke. Jeg tror det er når barna vokser. Det myke vevet i beina klarer ikke holde følge med knoklene når de gror. Da kan det oppstå små blødninger, og vevet blir påvirket. Det kan gi smerter.

- Overbelastning spiller også en rolle - barn har et enormt aktivitetsnivå. Hvis voksne hadde hatt samme aktivitetsnivå, ville de nok også oppleve smerter, sier Ellitsgaard.

Voksesmerter forsvinner normalt når man er omkring tolv år. Smerten kan i noen tilfeller vokse med inn i voksenlivet, men det er sjelden.

Det ser altså ut til at voksesmertene forsvinner når man begynner å bli voksen, eller i det miste når man beveger seg like lite som en voksen.

Smerten er reell

Det er ikke godt å si hvor vondt voksesmerter gjør, men smerten er reell og svært ubehagelig.

− Barn kan ikke si nøyaktig hvor det gjør vondt. Om det er kneet eller ankelen eller et bestemt sted på skinnbeinet. De sier bare, «det gjør vondt i foten».

- Men et barn er bare sykt når det er sykt. Barn tenker bare på å komme ut å leke. Så hvis de sier at de har vondt, så er det fordi det virkelig gjør vondt, sier Ellitsgaard.

Voksesmerter vender tilbake

Normalt kommer voksesmerte tilbake. Det kan komme i ett enkelt eller begge bein, og flere ganger i uken, eller kanskje bare en gang i måneden.

Men det er fordeler ved smerte i begge bein.

− Det er best å ha voksesmerte i begge bein, for da kan man være temmelig sikker på at det faktisk er voksesmerte. Hvis det bare er det ene beinet, kan smertene komme fra alvorlige sykdommer som leukemi eller gikt.

- Hvis et barn kommer til undersøkelse med vondt i beinet, undersøker vi for alt. Når man kan utelukke alt annet, kan vi si at det er voksesmerte, sier Ellitsgaard.

Vondt jorden rundt

Det er ikke bare i Danmark barn får vondt i beina.

− Voksesmerter eksisterer i alle kulturer. Jeg har støtt på det i både Sør-Amerika og Afrika. Her på avdelingen undersøker vi barn fra hele verden, sier Ellitsgaard om de mange verkende beina på kloden.

For alle barn med ømme beins skyld, bør gåten om voksesmerten løses.

Niels Ellitsgaard mener at det er mulig å finne en forklaring.

− Jeg tror at om ti år kan vi komme mye lengre med diagnostiseringen. Det må mer sofistikerte metoder til.

- Vi kan jo ikke gå inn og åpne beinet på et barn på grunn av voksesmerter, det er altfor voldsomt. Det må mer subtile metoder til.

- I dag vet vi ikke mye mer enn at det gjør vondt, og at det går over igjen.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard, redigert av forskning.no.

 

 

Powered by Labrador CMS