Pass deg for sminken

De skal gjøre deg pen og ung – men vær forsiktig. Sminke og andre kosmetiske produkter kan være skadelige, og fuktighetskremen er versting.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

I 2008 startet Norge opp et nytt register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter. Denne våren ble den første rapporten fra registeret klar.

I løpet av de første to årene har registeret mottatt 96 meldinger på mer eller mindre alvorlige bivirkninger som følge av bruk av kosmetikk som selges i Norge.

De fleste bivirkningene var det fuktighetskremer som stod for, mens de alvorligste reaksjonene kom i forbindelse med hårfarging, viser rapporten.

Kan få reaksjoner i ukesvis

I alt ble 120 forskjellige produkter rapportert inn. Over halvparten av disse var fuktighetskremer.

69 slike ble rapportert, mens sol- og selvbruningskremer kom på andreplass, med 15 innmeldte varianter.

Den vanligste typen reaksjoner var eksem, kombinert med svie og opphovning eller blemmer i huden. Reaksjonene varte i alt fra noen få timer til flere uker, skriver forskerne i rapporten.

Men også mer alvorlige reaksjoner forekom – i ett tilfelle ble det rapportert om anafylaktiske reaksjoner, en alvorlig allergisk reaksjon som i verste fall kan være livstruende.

Sier ifra til apoteket

Siden registeret ble opprettet har Folkehelseinstituttet oppfordret alle som får en eller annen reaksjon på kosmetiske produkter om å melde fra til helsepersonell. Det kan være til legen din, til apoteket eller til helsesøster eller sykepleiere. De plikter så å melde reaksjonene og hvilket produkt det er snakk om videre til Folkehelseinstituttet.

Det viser seg at de aller fleste velger å gå via apoteket når de skal fortelle om reaksjonene sine.

To tredjedeler av meldingene om bivirkninger kom fra farmasøyter, mens legene stod for nesten ti prosent av rapportene.

Milliardindustri

Selv om bare cirka 6,5 prosent av klagene gjaldt hårfargeprodukter, skriver forskerne at disse produktene ga de mest alvorlige bivirkningene.

Foto: Colourbox

Uheldige forbrukere har rapportert om både blemmer og kløereaksjoner i kanten av hårfestet, i ansiktet og på halsen, og noen hovnet også kraftig opp i pannen og rundt øynene.

Kanskje kan du selv ta grep som minsker muligheten for at sykdom og smerte rammer nettopp deg. Forskerne har tidligere oppfordret til å behandle sminke og andre hudprodukter som ferskvare.

Ifølge Kosmetikkleverandørenes forening omsettes det kosmetikk for over ni milliarder kroner årlig i Norge.

– Når vi registrerer bivirkningene, får vi bedre oversikt over hvilke produkter det gjelder, bivirkningstype og alvorlighetsgrad, samt hvem som får bivirkninger, sier Berit Granum, forsker ved Divisjon for miljømedisin ved Folkehelseinstituttet, i en pressemelding.

– Da kan vi gjøre en vurdering og i verste fall advare mot bruk av enkelte produkter.

Kilde:

Rapport: Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter 2008-2010

Kosmetikkleverandørenes forening: Totalmarked i Norge 2010, publisert 29. mars 2011

Powered by Labrador CMS