Sædkvalitet og sykdomsrisiko

Menn med dårlig sædkvalitet øker risikoen for å videreføre genetiske sykdommer til sine barn når de benytter seg av kunstig befruktning, advarer portugisiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

DNA i sædceller fra menn med normal sædkvalitet ble sammenlignet med DNA i sædceller fra menn med lavere sædkvalitet.

Jo lavere sædkvalitet, jo flere genetiske defekter observerte forskerne fra University of Porto i Portugal.

- Jo færre sædceller du har, jo større er risikoen for å overføre genetiske feil, sier studiens hovedforfatter, Christina Joana Marques, til New Scientist.

Økt risiko

I en studie i tidsskriftet The Lancet presenteres resultater som viser at disse defektene kan øke risikoen for at embryoet utvikler visse genetiske sykdommer.

Det har lenge vært diskutert at barn som kommer til verden ved hjelp av kunstig (assistert) befruktning, har en økt risiko for slike sykdommer, men så langt har man tenkt at det er selve befruktningsprosessen som bidrar til å øke risikoen.

Den portugisiske studien har sett på hvorvidt den økte risikoen kan henge sammen med sædcellenes genetiske sammensetning.

Én av fire

Forskerne tok for seg 123 menn med dårlig eller normal sædkvalitet, og så på spesielle genetiske brytere som kan forårsake feil i andre gener dersom de ikke oppfører seg slik de skal.

Hos alle de 27 mennene med normal sædkvalitet, oppførte genene seg slik de skulle. Feil ble observert hos nesten én av fire blant de 96 mennene som hadde lav sædkvalitet. Problemet handler om hvorvidt gener er skrudd av eller på.

Forskerne har ikke studert barn unnfanget ved hjelp av prøverørsbefruktning - med fedre med lav sædkvalitet.

Bør informeres?

De genetiske sykdommene som kan bli konsekvensen ved slike genetiske feil som er sporet av de portugisiske forskerne, inkluderer Beckwith-Wiedemann-syndrom (for mye vekst og økt risiko for kreft) og Angelmans syndrom (påvirker utviklingen av hjernen).

- Disse tilstandene er veldig sjeldne hos barn. Men studien viser at tilfellene av genetiske feil i sædceller er flere hos menn med lav sædkvalitet - derfor er dette et relevant tema, sier professor Chris Barratt, leder for Reproductive Medicine ved University of Birmingham, til BBC.

Han mener at par som får behandling ved prøverørsklinikker fordi mannen har lav sædkvalitet, bør informeres om den økte risikoen for at barnet får en genetisk sykdom.

Referanse:

Cristina Joana Marques, Filipa Carvalho, Mário Sousa, Alberto Barros; Genomic imprinting in disruptive spermatogenesis; The Lancet; volum 363, nummer 9422; 22. may 2004.

Lenke:

BBC: IVF warning over low sperm count
New Scientist: Low sperm counts linked to gene control flaw

Powered by Labrador CMS