Musikkterapi lindrer øresus

Ett år med individuelt tilpasset terapi gjorde at tinnitus-rammede opplevde lavere lyd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Tinnitus/øresus

Lydopplevelse som bare du registrerer, uten ytre kilde, uten hallusinasjon/forvirring. Ensidig eller dobbelsidig.

Kan være konstant eller periodisk, og arte seg som alt fra lett sus og pipetoner til motorlyd og brus.

Kan være ledsaget av hørselstap. Øresus er vanlig hos eldre. 10-15 prosent i befolkningen har rapportert at de sjeneres av plagsom øresus.

1 prosent angir redusert livskvalitet på grunn av øresus.

Kilde og les mer: Norsk Helseinformatikk

Det går fram av ny studie fra Muenster University Hospital og Westfalian Wilhelms-University i Tyskland.

- Funnene antyder at tinnitus-plager kan avta vesentlig, ved hjelp av en underholdende, rimelig og skreddersydd behandling med musikk, påpekes det i studien.

Forsøkspersonene fikk selv velge musikk til terapien. Deretter fjernet forskerne i praksis toner i låtene som tilsvarte øresuslyden(e)s frekvens, det forskerne omtaler som ”den individuelle tinnitus-frekvensen”.

Deltakerne rapporterte en klar reduksjon av sjenerende lydnivå etter ett års terapi, sammenlignet med øresusplagede som hørte på ”placebomusikk”.

Ikke musikk fra bandet Placebo, altså, men låter uberørte av forskernes digitale lydskalpell.

Hør modifisert musikk-klipp her. (Lydfil fra PNAS):

Hør originalt musikk-klipp her. (Lydfil fra PNAS):Studien er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Pirres av nabofrekvenser

Hos personer med øresus ses skader av varierende alvorlighetsgrad på auditiv cortex, et område i et ytre lag av hjernen, som behandler og organiserer lyder ørene fanger inn.

Studien peker både mot at funksjonen bedres med musikkterapien, og at det kan være mulig å reversere forstyrrelser i auditiv cortex.

Det finnes tidligere studier som har vist at øresus oppstår sentralt i hørselsorganet, trolig fordi nerveceller er blitt forstyrret, slik at organisering av hørte lyder forkludres.

Når en hørselskade har oppstått, kan det skje at noen celler blir mer interessert i frekvenser som de i utgangspunktet ikke var programmert for.

I stedet kan nabofrekvenser blir mer spennende, enn de nervecellene opprinnelig var innstilt på. Samarbeidet hjernen-øret fungerer plutselig ikke like godt, og da kan en sjenerende lyd, øresus, bli resultatet.

Utbredt tilstand

Årsakene til tinnitus kan være mange, deriblant sykdomstilstander i ulike deler av hørselsorganet. Øresusen kan eksempelvis også utløses av eksponering for høy lyd over lengre perioder.

Dermed er personer i alle aldre med daglig høy musikk på øret blant de som er utsatt. Andre kan være personer med et støyende arbeidsmiljø, og for eksempel rockemusikere som lar øreproppene ligge.

Tinnitus er blitt en vanlig lidelse i den vestlige del av verden. 10 til 15 prosent av befolkningen oppgir at de plages av øresus. 1 prosent melder om redusert livskvalitet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Forskerne i den nye studien skriver at inntil tre prosent har en så sjenerende lyd at de får dårligere livskvalitet.

Referanse:

Hidehiko Okamoto, Henning Stracke, Wolfgang Stoll og Christo Pantev: Listening to tailor-made notched music reduces tinnitus loudness and tinnitus-related auditory cortex activity, PNAS, 28.12.09 Abstract

Les mer: 

Store norske leksikon: tinnitus

Powered by Labrador CMS