Hjertet driver pacemakeren

Pacemakeren holder takten på hjertet, men kan hjertet holde liv i pacemakeren? Ny teknologi kan gjøre batteriskifte overflødig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Britiske forskere har utviklet teknologi som henter ut litt av energien som hjertet lager når det pumper blod.

De plasserte noen små blærer inne i hjertet. Blærene blir klemt sammen når hjertet slår, og bevegelsen beveger en liten magnet gjennom en spole, forteller lederen for forskerteamet, Paul Roberts, til forskning.no.

Det er altså hjertets rent mekaniske pumpekraft som utnyttes i et ørlite elektrisk “kraftverk”. Jo fortere hjertet slår, desto mer energi kan hentes ut.

Foreløpig klarer ikke forskerne å tyne mer enn om lag 17 prosent av den strømmen som trengs for å drive en pacemaker. Dette er likevel en første demonstrasjon av at teknologien overhodet virker.

Hjertets dirigent

Røntgenbilde av pacemaker (Wikimedia Commons)

En pacemaker sender ut små strømpulser som hjelper hjertet til å holde takten. Hos noen hjertepasienter kan hjertet hoppe over slag, eller stanse helt å slå hvis det ikke får hjelp av pacemakeren.

I dag drives pacemakere med batterier som varer fra fem til 15 år. Når batteriet går tomt, skiftes hele pacemakeren.

Den nye teknologien kan brukes til å lage pacemakere der batteriet lades opp av hjertet og derfor varer mye lengre.

Det endelige målet til forskerne er å gjøre batteriskifte overflødig.

Finesser krever strøm

Moderne pacemakere har ofte mange elektroniske finesser som krever ekstra strøm. De overvåker hjertet, loggfører uregelmessigheter, tilpasser hjerterytmen til aktivitetsnivået og mer.

Alle disse finessene krever strøm. Med ekstra strømforsyning kan enda flere finesser bygges inn uten at batteriet i pacemakeren blir for stort og klumpete.

Den såkalte SIMM-generatoren (Self-energizing Implatable Medical Microsystem) er så langt blitt testet ut på et levende grisehjerte. Den er utviklet av forskere i en gruppe britiske teknologifirmaer, ledet av Paul Roberts fra Southampton University Hospital.

Resultatene offentliggjøres under et arrangement i regi av American Heart Association.

Lenke:

American Heart Association
 

Powered by Labrador CMS