Annonse

Mangelfull oppfølging av ruspasienter

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten halvparten av pasientene ved rusinstitusjoner synes de får for lite tid med behandlere. Misnøyen er enda større med oppfølgingen etter behandlingen, viser en brukerundersøkelse.

Undersøkelsen er utført av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Det er den første nasjonale brukerundersøkelse som er utført for ruspasienter på døgninstitusjon.

Snaut 1000 pasienter ved 96 offentlige og private døgninstitusjoner for rusbehandling deltok i spørreundersøkelsen.

De aller fleste har måttet vente på et tilbud om behandling ved institusjonen. Nesten 40 prosent svarer at de ventet ganske lenge eller altfor lenge. Men om ventetiden er lang, er tiden med behandlere for kort. Rundt 45 prosent svarer at de ikke har fått nok tid til samtaler med behandlere. Over halvparten mener de ikke har hatt tilfredsstillende tilgang til lege eller psykolog, eller fått hjelp til fysiske eller psykiske plager.

Over 60 prosent svarer likevel at de har hatt stort utbytte av behandlingen. De aller fleste er også fornøyd med måten de blir mottatt ved institusjonen. 80 prosent av pasientene svarere at de var blitt møtt med høflighet og respekt.

Misnøyen er størst med oppfølgingen etter institusjonsoppholdet. Rundt 70 prosent svarte at de hadde fått lite eller ingen hjelp med forberedelser til tida etter utskriving fra institusjonen.

Ruspasientene feller en hard dom over kommunenes rusomsorg. Nesten 90 prosent av de som har vært innlagt tidligere er lite tilfreds med oppfølgingen og ettervernet i kommunene etter institusjonsbehandlingen.

Kommunale ruskonsulenter og fastleger får ofte positiv omtale, mens Nav jevnt over får dårlige tilbakemeldinger, opplyser prosjektleder Mona Haugum i Kunnskapssenteret. (©NTB)

Powered by Labrador CMS