Slik virker placebo på astma

Ny forskning antyder at placeboeffekten ikke letter astmasymptomene, men opplevelsen av dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en kjensgjerning at narremedisin, som egentlig ikke skal kunne ha noen egen virkning i kroppen, kan gjøre folk friskere. Men hva er det placebobehandlinga gjør?

Nå har et team av forskere sammenlignet astmamedisin, to typer juksemedisin og ingenting, for å finne ut mer om mysteriet placebo.

Resultatene antyder at hemmeligheten ligger i den subjektive opplevelsen av sykdommen, ikke i objektive endringer i kroppen.

Fire behandlinger

Forskerne sammenlignet fire ulike tiltak mot astma: En standard albuterol-inhalator, en tilsvarende narre-inhalator uten virkestoffer, jukseakupunktur og ingen behandling i det hele tatt.

Disse ble testet ut på 39 pasienter med kronisk astma. Hver av dem fikk alle de fire behandlingsformene i ulik rekkefølge, spredt ut over 12 legebesøk med tre til sju dagers mellomrom.

For å finne ut hvordan de ulike tiltakene virket, målte forskerne lungekapasiteten og pasientenes egen opplevelse av astmasymptomer. Resultatene fra førstnevnte var en smule overraskende.

Ingen lungeforbedringer

Det var bare albuterol som hadde noen reell effekt på lungekapasiteten. De tre andre behandlingene førte til en liten endring, men det var ingen forskjell mellom dem, sier Michael Wechsler fra Bringham and Women’s Hospital ifølge en pressemelding.

- Siden det ikke var noen forskjell mellom noen av placebobehandlingene eller placebokontrollen (ingen behandling), kan vi rapportere at det ikke var noen objektiv placeboeffekt med hensyn til endringer i lungefunksjonen.

Men da forskerne så pasientenes beskrivelser av egen tilstand, oppdaget de helt tydelige effekter.

Like bra som medisin

(Foto: iStockphoto)

Deltagerne i studien rapporterte nemlig om en like stor positiv virkning, både av albuterol, narre-inhalatoren og jukseakupunkturen. Ingen behandling gav imidlertid heller ingen effekt.

- Det var åpenbart at placeboene var like effektive som den aktive medisinen når det gjaldt å få folk til å føle seg bedre, sier Ted Kaptchuk, leder for placebostudier ved Beth Israel Deaconess Medical Center.

- Det er klart at behandlingsritualene kan være svært kraftfulle. Ideen om å få pleie er en kritisk komponent, konkluderer han.

Referanse:

Studien ble publisert i The New England Journal of Medicine, 14. juli 2011.

 

 

Powered by Labrador CMS