Farvel til mensen?

Kan kvinner ta p-pillen kontinuerlig, uten at det skaper problemer?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- For kvinner som tar p-piller, er det ikke noe reelt behov for å ha mensen i det hele tatt. Leger har visst dette i lang tid, sier Freedolph Anderson til tidsskriftet Nature.

Han har studert kontinuerlig bruk av p-piller, ved Eastern Virginia Medical School i USA.

Unødvendig plage?

Ifølge Nature er dette meldingen som er i ferd med å spre seg fra eksperter innen reproduktiv medisin:

Mensen er en unødvendig plage som kan elimineres fra kvinners liv uten særlig fare.

Flere studier viser at det er mulig å ta p-piller kontinuerlig uten fare i tidsrom på rundt ett år.

Problemet er at det ikke foreligger studier hvor man har sett på konsekvensene på lang sikt. Det kan nemlig ta lang tid før bivirkningene viser seg.

Betryggende?

De fleste av oss har en oppfatning om at kvinner skal ha mensen én gang i måneden - men med lite vitenskapelig begrunnelse, ifølge enkelte eksperter.

Lenge før p-pillen kom på markedet, var kvinner gravide eller ammet i løpet av det meste av den fruktbare livsperioden. Menstruasjon hadde de bare noen få måneder mellom barna.

Da p-pillen ble utviklet på 1950-tallet, mente legene at kvinner ville være betrygget av menstruasjonen fordi det er et tegn på fruktbarhet, og på at man ikke er gravid.

Tre uker

Derfor tar kvinner gjerne p-piller i sykluser på tre uker, med én ukes opphold i mellom, hvor de får menstruasjon.

P-piller inneholder syntetisk østrogen og progesteron for å undertrykke eggløsningen.

I flere år har leger fortalt enkelte kvinner, blant andre de som plages med mye smerter under menstruasjonen, at de kan ta pillene kontinuerlig.

Noen kvinner velger å ta denne avgjørelsen på egen hånd.

Studie

Undersøkelser av en ny p-pille som er laget for at kvinner skal kunne ta den sammenhengende, viser at den er like trygg som andre p-piller på kort sikt, og at den demper menstruasjonsplager.

Den aktuelle pillen heter Lybrel, og er til vurdering for godkjenning hos US Food and Drug Administration. Den inneholder østrogen i nesten samme dose, og progesteron i litt mindre dose enn vanlige p-piller.

Faste III-studien av denne pillen omfattet 2 100 kvinner, og er den største studien så langt som ser på effektene av å stoppe menstruasjonen på denne måten.

Risiko

Ett av problemene var at rundt 40 prosent av kvinnene fortsatt opplevde å få uforutsigbare blødninger. Nesten 60 prosent av kvinnene i studien valgte å slutte å ta pillen før året var omme.

Ellers er det generelle risikofaktorer ved å spise p-piller, som for eksempel økt risiko for blodpropp og hjerteinfarkt hos enkelte kvinner. Forskere diskuterer fortsatt hvorvidt p-piller øker risikoen for brystkreft.

På den andre siden ser p-piller ut til å redusere risikoen for eggstokkreft og kreft i livmorslimhinnen.

Hvor mange menstruasjoner?

Flere alternativer åpner seg etter hvert for kvinner som ønsker å kvitte seg med menstruasjonen.

For eksempel finnes det en type p-pille som bare produserer fire menstruasjoner i året, mens enkelte typer injeksjoner kan stoppe mensen helt.

Linda Miller studerer prevensjonsmidler og menstruasjon ved University of Seattle. Hun mener det vil være like bra for kvinner å ta den vanlige p-pillen kontinuerlig, som å bytte til et nytt spesialdesignet merke, skriver Nature.

Lenke:

Nature: Saying goodbye to periods

Powered by Labrador CMS