E-propp

Mye stillesittende arbeid foran datamaskinen kan øke risikoen for at mennesker utvikler blodpropp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det første offeret for en sykdomstilstand som har fått kallenavnet e-trombose satt 18 timer om dagen foran datamaskinen.

32 år og tilsynelatende frisk

Den 32-årige mannen kommer fra New Zealand, og døde nesten etter at han hadde utviklet dyp venetrombose (DVT).

En massiv blodpropp fra blodårer i beina løsnet og vandret til lungene, men legene klarte å redde livet hans, skriver BBC.

Siden den unge mannen virket frisk ellers, begynte legene å lete etter årsaken til kollapsen. Det eneste de kunne skylde sykdommen på var at han brukte så mange timer foran PCen daglig.

Økonomiklassesyndromet

Problemet med blopropp er fra før knyttet til stillesitting på lange flyturer. I forrige uke avviste britisk høyesterett et søksmål fra 55 tromboserammede som hadde saksøkt 27 flyselskaper. Blopropp på lange flyreiser er også kalt “økonomiklassesyndromet”.

De britiske pasientene saksøkte flyselskapene på grunnlag av at de mente flysetene var plassert for tett.

Norsk forskning har påvist en sammenheng mellom lange flyreiser og blodpropp i bein og lunger. Risikoen er sannsynligvis knyttet til lavt lufttrykk, ugunstig sittestilling og utilstrekkelig væskeinntak.

Lange flyturer risikofylt for de over 50

I 2001 ble to studier presentert i Tidsskrift for Den norske lægeforening, der ti prosent av friske passasjerer over 50 år fikk blodpropp i beina etter åtte timers flytid uten å merke det selv. Nesten fem prosent av passasjerer under 50 år med risiko for blodpropp, fikk blodpropp i beina.

For å forebygge blodpropp bør passasjerer på lange flyreiser ta jevnlige gåturer, drikke rikelig med vann og begrense inntaket av alkohol og kaffe.

Personer med høy risiko for blodpropp bør kontakte lege for å diskutere bruk av blodfortynnende behandling.

Ta pauser og beveg deg

Denne tilstanden ble først beskrevet hos mennesker som satt i klappstoler i skjul for flyangrepene under blitzen i London. Nå viser det seg altså at lange timer foran dataskjermen kan skape en lignende risiko for å utvikle blodpropp.

Forskerne fra New Zealand, som rapporterte den første e-proppen i The European Respitory Journal, advarer om at utbredt bruk av datamaskiner kan føre til at mange mennesker risikerer å utvikle DVT.

De sier at mennesker som bruker datamaskiner i lange perioder bør ta regelmessige pauser fra skjermen og gjøre øvelser med bena og føttene ofte.

Powered by Labrador CMS