Dop gir dårlig hukommelse

Bruker du ecstasy og hasj, kan du risikere å få alvorlige problemer med både korttids- og langtidshukommelsen. Du kan være i fare for å bokstavelig talt bare leve i nuet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

ecstasy

Ecstasy er et narkotisk stoff som tilhører amfetamingruppen, har sentralstimulerende virkning og som kan fremkalle hallusinasjoner.

Stoffet forekommer vanligvis i tablettform, men er vanskelig å dosere fordi avstanden mellom berusende virkning og giftvirkning er kort.

Ecstasy er svært vanedannende og kan fremkalle depresjoner, panikk og angst. Dødsfall er beskrevet. Ecstasy ble utviklet i Tyskland i 1914, men var ukjent til 1970-årene, da det dukket opp i USA.

I Norge er bruk av ecstasy et økende problem, særlig i forbindelse med såkalte «houseparties». Kjemisk betegnelse på ecstasy er 3,4-metylendioksymetamfetamin, forkortet MDMA eller XTC.

Kilde: Store Norske Leksikon

Det er forskere fra Storbritannia som konkluderer med hukommelsesproblemer for dopbrukere etter å ha analysert et spørreskjema på nettet som nær 800 mennesker svarte på.

At hasjrøyking fører til problemer med kortidsminnet har vi hørt før, men at ecstasy påvirker langtidshukommelsen er mer eller mindre nytt.

Kombinasjonen av å bruke begge stoffene kan på sikt vise seg å være slitsom hukommelsesmessig, mener forskerne: Du husker verken hvor du la nøklene dine for fem minutter siden eller familieferien til Danmark i barndommen.

Snakk om mannen uten minne: Ingen fortid, kun nåtid.

Feil svar

Forskerne er mest bekymret over synergieffektene av hasj- og ecstasymisbruk, siden lite er kjent på langtidseffektene av dette.

De mener brukere av begge stoffer kan risikere store problemer med erkjennelse og kunnskap etter lang tids bruk.

I tillegg til å se på hva folk svarte på spørreskjemaet på nettet, undersøkte forskerne antall feil respondentene gjorde da de svarte på spørsmålene.

De typiske brukerne av ecstasy, det vil si de som hadde brukt stoffet mer enn ti ganger, hadde 20 prosent flere feil i spørreskjemaet enn de som ikke brukte ecstasy, og nær 30 prosent flere feil enn de som ikke brukte noen form for dop.

Bruken av ecstasy øker

I tilegg hadde de mellom 14 og 23 prosent dårligere hukommelse enn de som ikke brukte ecstasy, og de som ikke brukte noe som helst.

Bruken av ecstasy øker i Storbritannia. På en skarve helg blir det konsumert omtrent to millioner tabletter av dopet.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Journal og Psychopharmacology

Har du lyst til å være med på undersøkelsen, er det ennå ikke for sent. Bare klikk deg inn på denne siden.

Powered by Labrador CMS