Fra skog til scene

- Det vanlige er at man satser seriøst på enten å bygge gitaren eller å spille bra på den, sier Egil Haugland. Han gjør begge deler i prosjektet Fra skog til scene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg har ambisjoner om at både gitarene mine og spillet mitt skal være av ypperste klasse, forteller Haugland.

Han er utdannet fra Norges Musikkhøgskole der han tok diplomstudiet, og har lenge jobbet som gitarist i frilanssammenheng - samtidig med sitt pedagogiske virke ved forskjellige institusjoner.

- Helt hektet

Haugland (bildet) står bak et forsknings- og utviklingsprosjekt ved Høgskolen i Bergen som har fått navnet “Fra Skog til scene”. Tittelen er en temmelig presis beskrivelse av hva som foregår.

Ideen bak prosjektet er nemlig at en eneste mann tar hånd om hele prosessen fra det å gå i skogen for å finne beste råmateriale til en gitar, bygge gitaren - og til slutt det å øve på gitaren, og holde en serie med konserter med den.

Se filmklipp fra arbeidet i Hauglands eget verksted her.

- Etter min første selvbygde gitar var jeg helt hektet. Det er dobbelsidigheten av konstruksjonen av et instrument og det å spille på instrumentet selv som fascinerer meg, sier Egil Haugland.

Konserter og dokumentarfilm

Prosjektet består også av flere forskjellige presentasjoner underveis.

Nylig holdt Haugland en konsert i Landås kirke sammen med gitaristene Njål Vindenes og Øyvind Lyslo, samt sanger Kjersti Berge og Jostein Stalheim på accordeon.

Se filmklipp fra konserten i Landås kirke her.

- Videre skal jeg stille ut gitarene på Høgskolen i Bergen. Jeg forfatter en artikkel om erfaringene fra prosjektet, og jeg skal holde foredrag om prosessen i ulike fora, forteller Haugland.

Haugland har dessuten vært fire somre i Spania for å jobbe sammen med og lære av verdens mest kjente klassiske gitarbygger, Jose Romanillos.

Se film fra gitarverkstedet i Spania her.

To av Hauglands kolleger fra HiB var også med for å videodokumentere oppholdet. Det blir mest sannsynlig en dokumentarfilm om prosjektet “Fra skog til scene.”

CD og flere konserter

- Denne sesongen satser jeg på en CD-innspilling med gitarene mine, og på den måten skal jeg fokusere mer på det utøvende aspektet i prosjektet. Haugland skal også holde en serie med konserter med gitarene til våren.

- Jeg blir aldri nervøs av å bygge en gitar, men en konsert er noe helt annet. Men det er jo musiker jeg er. Det blir spennende å se hvordan kombinasjonen blir.

- Nå som jeg har gjort så nitidige undersøkelser om hva en god gitar er, og har jobbet lenge med å bygge så gode gitarer som mulig, vil det tilføre meg noe når jeg står på scenen som musiker? spør Haugland.

Gitarkonsert på NRK P2

Så langt har han bygd 15 gitarer, og de brukes over hele landet.

- For eksempel hadde statsstipendiat Thomas Kjekstad en urfremføring med kringkastingsorkesteret i vinter, forteller Haugland stolt.

Det var en gitarkonsert av Jon Øyvind Næss. Kjekstad spilte på en av mine gitarer på den konserten. Det var spennende å høre mitt eget instrument i en sånn sammenheng, i konsert direktesendt på NRK P2.

- Jeg er først og fremst gitarist, men jeg har også alltid hatt en interesse for kunsthåndverk og forming. Ole Mikal Olsen, en god kollega som er knyttet til Hordamuseet, fikk meg borti gitarbygging, sier Haugland.

Les mer:

HiB: Kjente musikere i kø for Hauglands selvbygde gitarer.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bergen - Les mer

Powered by Labrador CMS