Annonse

Matvalg påvirker klimaet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med riktige valg av mat kan vi redusere utslippa av klimagasser betraktelig. Det viser en ny rapport fra Bioforsk Økologisk, skrevet av ernæringsfysiolog Lena Lie Nymoen og seniorrådgiver ved Idébanken, John Hille. De gir råd om menyer på sjukehjem, og viser hvordan kommunene kan gjøre kloke klimavalg.

- Rapporten inneholder forslag til menyer for beboere på sykehjem, menyer som dekker behovet denne gruppen har for energi og alle viktige næringsstoffer, forteller Lena Lie Nymoen ved Bioforsk Økologisk.

Hun understreker at en viktig forutsetning er at maten vekker matlyst, og at en ikke bryter med de matvanene beboerne har fra før.

Maten skal også være lett å tygge og fordøye. Ikke minst må den være mer “næringstett”, enn kostholdet til gjennomsnittsbefolkningen trenger å være.

Mindre kjøtt
Forfatterene kommer med noen enkle råd, som å erstatte ris med bygg og havregryn, bruke mer matpoteter og mindre av videreforedla potetprodukter. Likedan å bruke grove, lagringssterke grønnsaker, særlig om våren,og mindre av finere grønnsaker og særlig drivhusgrønnsaker. De anbefaler også mer norsk frukt og bær, og noe mindre frukt fra andre verdensdeler.

Powered by Labrador CMS