Flytende tre er den nye plast

Plast var en av 1900-tallets største oppfinnelser. Tyske forskere mener flytende tre kan bli den nye, miljøvennlige erstatningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Plastikk har vist seg å være ekstremt nyttig i den moderne verden, men har samtidig en rekke negative sider. Plast er ikke biologisk nedbrytbart og er utvunnet av råolje, en ikke-fornybar og svinnende ressurs.

Den lange listen med helseskadelige ingredienser i plast, som tungmetaller og kreftfremkallende stoffer, har økt behovet for å finne en god erstatning til bruk i leker og husholdningsprodukter.

Norbert Eisenreich, seniorforsker ved Fraunhofer-insituttet for kjemisk teknologi (ICT) i Pfinztal i Tyskland hevder forskerteamet hans har funnet opp et stoff som kan erstatte plastikk: arboform – i praksis flytende tre.

Dette utvinnes fra tremasseproduktet lignin, og kan blandes med en rekke andre materialer for å lage et sterkt, giftfritt alternativ til plast.

Celluloseindustrien skiller tre i tre hovedkomponenter – lignin, cellulose og hemicellulose. Lignin er ikke nødvendig for å lage papir. Ideen til flytende tre kom fra følgende åpenbaring: Hvorfor ikke fremkalle et materiale fra avfallsstoffene fra papirproduksjon?

- Det vi har gjort, er å blande lignin med fine naturfibre fra tre, hemp eller lin og naturlige tilsetningsstoffer som voks. Fra dette lager vi plastkorn som kan smeltes og sprøyteformes, forklarer forskningsleder Emilia Regina Inone-Kauffmann i en pressemelding.

Brukt i biler

Flytende tre skal ifølge forskerne kombinere stabiliteten fra tre med plastens evne til å formes.

Sluttresultatet kan ligne på polert tre eller ha en mattere overflate og ligne på plasten brukt i husholdningsprodukter.

Bildeler og andre holdbarhetsprodukter laget av denne bio-plasten eksisterer allerede, men kjemikaliet har ikke vært passende for husholdningsbruk til nå, på grunn av det høye innholdet av svovel som brukes til å skille lignin fra de andre cellefibrene.

De tyske forskerne har klart å redusere svovelinnholdet i arboform med 90 prosent, slik at det er mye tryggere i bruk i hverdagsprodukter.

Forskerne oppdaget også at produktet er lett å resirkulere, og dermed har en klar miljøgevinst:

- For å teste dette, delte vi bio-plastkomponenter opp i små deler og satte dem sammen igjen – til sammen ti ganger. Vi fant ingen forandringer i de materielle egenskapene til bio-plasten, hvilket betyr at den kan gjenvinnes, sier Inone-Kauffmann.

Referanse:

Fraunhofer ICT

 

Powered by Labrador CMS