Vitaminer mot tidligfødsel?

En daglig multivitaminpille kan senke risikoen for å føde tidlig, antyder en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er kanskje ikke så dumt å ta multivitaminpiller hvis du er gravid. Det kan nemlig redusere risikoen for å føde for tidlig med 16 prosent.

Det er konklusjonen fra en gruppe amerikanske og danske forskere i det vitenskapelige tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition, ifølge Ing.dk.

Resultatet er enestående

Resultatet stammer fra en stor, ny undersøkelse, “Bedre helse for mor og barn”, og virkningen gjelder for kvinner som like før graviditeten, og i de første tolv ukene, tok vanlige multivitaminpiller.

– Det er et enestående resultat som ikke er observert i andre studier, men det finnes heller ikke andre studier som er så store som dette, forteller overlege Sjurdur Frodi Olsen ved Statens Seruminstitut, som en av forfatterne til Ing.dk.

Virkningen varierer hvis man er overvektig

Undersøkelsen bygger på svar fra om lag 36.000 danske kvinner. Den sammenlignet kvinner som tok vitaminpiller fire til seks ganger uken i 12 uker, med kvinner som ikke tok vitaminpiller.

Resultatet viste imidlertid at bare kvinner med normal vekt reduserte risikoen tidlig fødsel; kvinner med en BMI (body mass index) over 25 fikk ingen gunstige effekter.

Men alle kvinnene fikk redusert risiko for å føde et barn som var lite i forhold til lengden på svangerskapet. Denne risikoreduksjonen var på 20 prosent.

Vil ikke offisielt anbefale kosttilskudd enda

Forskerne er forsiktige og vil ikke anbefale myndighetene å be kvinner som forsøker å bli gravide, eller akkurat har blitt det, å ta vitaminpiller.

– Man skal være ekstremt forsiktig med å be folk om å endre livsstil på bakgrunn av enkelte forskningsresultater. Resultatene våre må bekreftes av andre først, advarer Sjudur Olsen.

Forskeren legger til at mengden vitaminer og mineraler i pillene er «totalt ufarlig», og at man gjerne kan ta dem for sikkerhets skyld.

Gode effekter

– For det er nok noen gode effekter av vitaminpillene. Det har vi en antydning om i den nye artikkelen, forklarer Olsen til Ing.dk.

Neste skritt blir å undersøke nøyaktig hvilke vitaminer eller mineraler det har mest gunstig innflytelse.

Referanse:

Periconceptional multivitamin use and risk of preterm or small-for-gestational-age births in the Danish National Birth Cohort, doi: 10.3945/ajcn.111.012393

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS