Tenåringer smartere med fisk

Ungdommer som spiser fisk én gang i uka er smartere enn ungdom som ikke spiser fisk, viser en nylig publisert svensk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdom som spiser fisk én gang i uka eller mer, skårer bedre på intelligenstester. (Foto: Colourbox)

Ifølge Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet, som står bak undersøkelsen, kan dette være første gang det er gjort en slik undersøkelse blant ungdom.


15-årige gutter som spiste fisk minst én gang i uka fikk høyere skår på intelligenstester i forbindelse med innrullering i Forsvaret tre år etter, går det fram av studien. Nesten 4.000 unge gutter deltok.

Resultatene er publisert i en artikkel i fagtidsskriftet Acta Paediatrica.

Gutter som spiste fisk én gang i uka fikk seks prosent bedre uttelling på en kombinasjon av ulike tester, mens de som spiste fisk mer enn én gang i uka fikk gjennomsnittlig 11 prosent bedre skår.

- Vi fant en klar sammenheng mellom hyppig inntak av fisk og høyere poengsum, sier professor Kjell Torén ved Sahlgrenska akademin i en pressemelding.

Tidligere har det vært målt positive effekter av å spise fisk i studier som har tatt for seg spedbarn, voksne og gravide. Det skal ikke ha vært gjort en tilsvarende studie på ungdom tidligere.

Sammenhengen mellom inntak av fisk og antall poeng på intelligenstester var tydelige også når andre faktorer, som foreldrenes utdanningsnivå og tenåringens helsetilstand, ble tatt hensyn til.

Powered by Labrador CMS