Derfor smaker appelsinjuice vondt etter tannpuss

Det er ingen tvil om at appelsinjuice smaker vondt etter at man har pusset tennene. Men hvorfor?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Video: Bytesize Science

I munnen din finnes rundt 10 000 smaksløker og hver av dem har hundre reseptorceller som mottar smaken. Smaksløkene kan identifisere fem forskjellige typer smak: søtt, surt, bittert, salt og umami.

Når maten er i munnen, sprer det seg forskjellige ioner, og hver smaksløk registrerer fra bestemte molekyler. Det kjemiske puslespillet pleier å gå opp, men noen faktorer kan påvirke utfallet, blant annet tannkrem.

Påvirker smaksløkene

Tungen har 10.000 smaksløker som har 100 individuelle smaksreseptorer. Hver smaksløk kan smake en av de fem smaksvariantene av gangen. (Foto: Colourbox)
Tungen har 10.000 smaksløker som har 100 individuelle smaksreseptorer. Hver smaksløk kan smake en av de fem smaksvariantene av gangen. (Foto: Colourbox)

Tannkrem består av fire grunningredienser: Vann, som gir tannkremen fylde; slipemiddel, som fjerner plakk; fluorid, som virker i hulrommene mellom tennene; og vaskestoffet, som får tannkremen til å skumme.

Det vanligste vaskemiddelet er nartriumlaurylsulfat, som også finnes i barberskum, oppvaskmiddel og andre husholdningsartikler som skummer.

Dette stoffet har pussige virkninger på smaksopplevelser. Det undertrykker nemlig smaksreseptorene som registrerer søtsmak. Det er derfor appelsinjuicen smaker bittert.

Tannkremen gjør altså at appelsinjuicen smaker slik den ville ha gjort hvis man fjernet alt det søte fra appelsinene: ikke godt.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS