Annonse

Veganere risikerer blodpropp

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Veganere risikerer å få blodpropp og åreforkalkning, selv om de ikke spiser rødt kjøtt. En gjennomgang av studier på veganisme, altså det å ikke spise animalske produkter i det hele tatt, viser at veganere ofte mangler nøkkelstoffer som jern, sink, vitaminet B12 og omega 3-fettsyrer.

Et balansert vegansk kosthold inneholder ofte nok proteiner, men det er vanskeligere å finne gode erstatninger for fett og fettsyrer, som også gir det “gode” kolesterolet HDL. Mangel på HDL er en risikofaktor for blodpropp.

Det er godt kjent at biffelskerne risikerer hjerte-karsykdommer på grunn av dietten, men veganere kommer altså ikke nødvendigvis noe bedre ut av det. Forskerne bak studien anbefaler derfor å finne gode supplementer, særlig for omega 3-fettsyrer og B12.

Powered by Labrador CMS