
Kalsium: Derfor gir det deg et sterkt skjelett
Kalsium er det avgjørende mineralet for oppbygningen av et sterkt skjelett, og 99 prosent av alt kalsium i kroppen finnes her.
«Husk å drikke melk. Du får et sterkt skjelett av det».
Det sa alltid mor, og hun hadde rett.
Melk inneholder store mengder kalsium, som er det mineralet som vi har mest av i kroppen.
Kalsium blir lagret i skjelettet, og en gjennomsnittlig voksen person har omkring 1,2 kilo kalsium i skjelettet sitt.
Men kalsium har flere viktige oppgaver i kroppen.
– Kalsium er ekstremt viktig for kommunikasjon mellom cellene i kroppen, og derfor er kalsiumkonsentrasjonen i blodet veldig stramt regulert, forteller en av Danmarks ledende mineral- og vitaminforskere, professor Susanne Gjedsted Bügel fra Københavns Universitet.
– Når det ikke er nok kalsium i blodet, begynner kroppen å hente kalsium fra skjelettet, fortsetter hun.
Bügel har tidligere hjulpet videnskab.dk med å avlive 10 myter om vitaminer og med en artikkelserie om alle vitaminene.
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om mineralene og sporstoffene.
Knokler består av kalsium og fosfor
Kalsium og fosfor er viktig for skjelettet.
De to stoffene inngår i en krystallstruktur som heter hydroksyapatitt, som holder skjelett og tenner sammen.
Man kan ikke få akutt kalsiummangel
Spesielt i barndommen og ungdommen er det viktig å få i seg nok kalsium. Vi trenger det for å vokse.
I barndommen bygger vi også opp lagre vi kan trekke på senere i livet.
– Man får ikke akutt kalsiummangel, som ved mange andre mineralmangelsykdommer. Kroppen kan bruke skjelettet som et nødlager, sier Susanne Gjedsted Bügel.
Vi samler kalsium i knoklene i 30 år
Etter at vi fyller om lag 30 år, bygger vi ikke opp så mye skjelettmasse som tidligere, og hvis vi ikke får nok kalsium i maten, begynner vi å tære på lageret.
– Jo eldre vi blir, jo mer bryter vi ned av skjelettet. Det ser ut til at vi inkorporerer mer kalsium i skjelettet når vi er unge.
For lite kalsium tidlig i livet, eller en livsstil som bryter ned skjelettet, for eksempel hvis du drikker mye alkohol, kan derfor føre til beinskjørhet. Det kan du lese mer om i boksen under artikkelen.
Sunn livsstil motvirker nedbrytningen
Det er heldigvis mye vi kan gjøre for å motvirke beinskjørhet.
– Det viktigste er en sunn livsstil med sunn mat, ingen tobakk, moderat inntak av alkohol og massevis av trening. Når man trener, ødelegger man mikrostrukturer i knoklene, og da reparerer kroppen knoklene og gjør dem sterke igjen. Det krever press på knoklene, forklarer Susanne Gjedsted Bügel.
Andre faktorer kan også påvirke på kalsiumlagrene i kroppen. Blant annet trenger vi D-vitamin.
– Det er kanskje noe av det viktigste, for uten D-vitamin tar vi ikke opp fra maten, forklarer Bügel.
Meieriprodukter er det enkleste
Danske myndigheter anbefaler ifølge Bügel minimum 800 milligram kalsium om dagen. Det er innholdet i en stor skål yoghurt (om lag 400 milliliter). Omtrent det samme anbefaler norske myndigheter.
Men det er ikke nødvendig å spise en stor skål yoghurt om dagen, for kalsium finnes også i alle mulige andre matvarer, som melk, ost, brokkoli, tofu, blomkål og spinat.
– Men selv om det er mye kalsium i mange grønnsaker, er det ikke så lett for kroppen å ta det opp. I meieriprodukter kommer det oppløst i flytende form, sier Bügel.
For mye kalsium kan også være farlig
Vi liker altså kalsium, men man kan få for mye av det hvis man bruker kosttilskudd.
For mye kalsium kan rett og slett være farlig.
Overdoser vil lagres i det myke vevet i hjertet, leveren og nyrene, og det er ikke så bra. Tilstanden heter hyperkalsemi.
Det kan føre til magesmerter, knokkelsmerter, forvirring, depresjon, nyrestein og unormal hjerterytme.
Hyperkalsemi oppstår ved langvarig inntak av mer enn 2500 milligram kalsium om dagen for voksne.
Man kan også ta opp for mye kalsium i kroppen hvis man får for mye D-vitamin. D-vitamin gjør nemlig at kroppen tar opp mye mer kalsium fra mat og drikke.
Referanser:
R. Rizzoli mfl: «Maximizing bone mineral mass gain during growth for the prevention of fractures in the adolescents and the elderly», Bone (2010), DOI: 10.1016/j.bone. 2009.10.005 Sammendrag
V. Tai mfl: «Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis», BMJ (2015), DOI: 10.1136/bmj.h4183
M.D. Sorensen mfl: «Impact of calcium intake and intestinal calcium absorption on kidney stones in older women: the study of osteoporotic fractures», Journal of Urology (2012), DOI: 10.1016/j.juro. 2011.11.109
G.C. Curhan mfl: «Dietary factors and the risk of incident kidney stones in younger women: Nurses' Health Study II», Archives of Internal Medicines (2004), DOI: 10.1001/archinte. 164.8.885
E.N. Taylor og G.C. Curhan: «Dietary calcium from dairy and nondairy sources, and risk of symptomatic kidney stones», Journal of Urology (2013), DOI: 10.1016/j.juro. 2013.03.074
G.J. Hofmeyr mfl: «Calcium supplementation during pregnancy for preventing hypertensive disorders and related problems», Cochrane Database of Systematic Reviews (2014), DOI: 10.1002/14651858. CD001059. pub4
T.O. Scholl mfl: «Vitamin D, secondary hyperparathyroidism, and preeclampsia», American Journal of Nutrition (2013), DOI: 10.3945/ajcn. 112.055871
G.J Hofmeyr mfl: «Calcium supplementation during pregnancy for preventing hypertensive disorders and related problems», Cochrane Database of Systematic Reviews (2014), DOI: 10.1002/14651858. CD001059. pub4
M.B. Zemel mfl: «Calcium and dairy acceleration of weight and fat loss during energy restriction in obese adults», Obesity Research (2004), DOI: 10.1038/oby. 2004.67
A. Bendich: «The potensial for dietary supplements to reduce premenstrual syndrome (PMS) symptoms», Journal of the America College of Nutrition (2000), DOI: 10.1080/07315724.2000.10718907 Sammendrag
G.D. Miller mfl: «Benefits of dairy product consumption on blood pressure in humans: a summary of the biomedical literature», Journal of the American College of Nutrition (2000), DOI: 10.1080/07315724.2000.10718085 Sammendrag
P.S. Allender mfl: «Dietary calcium and blood pressure: a meta-analysis of randomized clinical trials», Annals of Internal Medicine (1996), DOI: 10.7326/0003-4819-124-9-199605010-00007 Sammendrag
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.