Sunnere fisk kan gi deg bedre helse

Vi kan få bedre helse ved å spise ekstra sunn oppdrettsfisk. Skal fiskens gode sider bli enda bedre må fôret som fisken spiser være sammensatt av helsefremmende ingredienser. Og det er mer enn marint fett som gjør sjømaten sunn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forsker Anders Aksnes leter etter komponenter i fiskefôr som kan gi oss bedre helse. Dette er noen av de over 30 ulike stoffene som analyseres."

Nå undersøkes innholdet av andre komponenter i fiskefôr som har positiv helseeffekt. Ved å øke mengden av slike naturlige komponenter i fôret kan dette gi helsegevinster for fiskespiserne.

Mer enn omega 3

De sunne egenskapene med fisk og annen mat fra havet forbindes gjerne med flerumettede fettsyrer, og spesielt omega 3. Mens det gjennom mange år har pågått en stor forskningsaktivitet omkring marint fett og effekten på vår helse, er det gjort lite for å undersøke betydningen av andre komponenter i sjømaten.

Nå arbeides det imidlertid med å finne ut hvilke stoffer i laksefôret som gir positive helseeffekter. Fôret består hovedsakelig av olje og mel, som igjen er basert på ulike fiskeslag som tobis og kolmule, i tillegg til vegetabilske råvarer, slik som mais og soya.

- Vi vet at det er andre komponenter enn fettet i marint råstoff som forklarer at dette er sunn mat, slik som mineraler og ulike stoffer som inneholder nitrogen, forklarer seniorforsker Anders Aksnes.

Kan forebygge sykdom

Fiskeriforskning er i gang med å analysere nivået av over 30 ulike komponenter i fôret, der de fleste er av marin opprinnelse.

- Vi regner med at det er et titalls komponenter som har en positiv virkning, og som vi vil arbeide videre med. Dette er komponenter som vi fra andre studier vet har et vidt spekter av virkninger på menneskers helse. Blant annet gjelder dette stoffer som er gunstige for hjerte- og karsystemet, forebygger kreft, stimulerer immunsystemet og bidrar til en bedre restituering etter sykdom.

Komponenter som ser lovende ut vil bli testet i ulike dietter med flere forskjellige grupper av fisk.

- I siste fase planlegger vi å gjennomføre forsøk der personer spiser fisk som er oppdrettet på de forskjellige fôrvariantene, for deretter å måle den helsemessige effekten på menneskekroppen, sier Aksnes.

Omfattende forskning på sjømat

Forskningen på helsebringende komponenter i fiskefôr blir utført i samarbeid med fôrprodusenten Biomar. Prosjektet er en del av forskningsprogrammet SEAFOODplus, som er satt i gang av EU, og har et totalbudsjett på 200 millioner kroner.

Fiskeriforskning er nest største partner i programmet, der en rekke europeiske forskningsinstitusjoner skal bidra til at europeiske forbrukere får sjømat som er sunn, trygg og har høy kvalitet.

I tillegg skal dette gi produksjonsmetoder som er miljøvennlige og etisk forsvarlige i oppdrett.

Les mer…

Fiskeriforskning informerer nr. 6, 2004 (pdf)

Powered by Labrador CMS