For lite med fem om dagen

Propp i deg frukt og grønnsaker hver dag for å ruste opp kroppen mot sykdommer. I USA har den offisielle anbefalingen fra det nasjonale kreftinstituttet hoppet fra fem om dagen til ni for menn og sju for kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge anbefaler fremdeles Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet at vi spiser minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig - helst forskjellige typer. Dette har vært den offisielle anbefalingen siden 1996.

Amerikanerne utvider nå sin anbefaling. US National Cancer Institute har lansert en kampanje for å få menn til å spise minst ni porsjoner frukt og grønnsaker daglig. Dette gjelder spesielt afroamerikanske menn, fordi de er mer utsatt for visse typer kreft, hjertesykdommer, høyt blodtrykk og diabetes.

Kreft og hjerte- og karsykdommer

Det amerikanske slagordet “fem om dagen” er etter mer enn ti år endret til “fem til ni om dagen”. Helseekspertene sier nå at fem om dagen er et minimum.

Selv om det er menn som er fokus for den amerikanske kampanjen, anbefales kvinner å spise sju porsjoner om dagen, mens barna bør få i seg minst fem porsjoner.

Instituttet har funnet ut at for hver daglige frukt eller grønnsak du spiser, senker du risikoen for hjertesykdommer med fire prosent. Andre studier viser at frukt og grønnsaker senker blodtrykket.

Forskningsresultater viser at frukt og grønnsaker forbygger livsstilsykdommer som høyt blodtrykk, kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Grønnsaker er sunnest

Den norske anbefalingen fra 1996 bygger spesielt på resultater fra mange undersøkelser som viser at et høyt inntak av frukt og grønt virker forebyggende på utviklingen av kreft.

I de fleste undersøkelsene ser det ut som grønnsakene beskytter mer enn frukt, og derfor anbefales tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt om dagen.

Amerikanerne sier nå at frukt og grønnsaker har en effekt mot forskjellige typer kreft, men at effekten synes å være enda større mot hjerte- og karsykdommer.

Fem er en minsteanbefaling

Det foreligger visstnok ingen planer om å forandre den norske anbefalingen enda, men direktør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet understreker på lik linje med amerikanerne at fem om dagen er en minsteanbefaling, ifølge Dagens medisin.

Fordi forskerne ikke har fullstendig kunnskap om hvilke stoffer i frukt og grønnsaker som har positiv effekt på helsa (les mer om dette her), anbefaler ekspertene at du spiser forskjellige typer.

De kan nemlig ikke si hvilke av sortene som inneholder mest aktive stoffer. Variert kosthold er stikkordet, og et godt triks for å få i seg forskjellige stoffer, er å spise frukt og grønnsaker med forskjellige farger.

De sunneste blant de sunne

Enkelte frukt og grønnsaker viser seg likevel med spesielt beskyttende effekt. Det gjelder blant annet:

  • bladgrønnsaker som hodekål, rødkål, spisskål, rosenkål, salat, kruspersille og spinat.
  • blomsterstandgrønnsaker som brokkoli og blomkål.
  • gulrøtter og sterkt fargede grønne og gule grønnsaker.
  • sitrusfrukter som appelsin, grapefrukt og sitron.

En porsjon defineres som en middels stor frukt, rundt 1,5 dl frukt- eller grønnsakjuice, rundt 150 gram kokte eller rå grønnsaker, en porsjonsbolle blandet salat eller en - to dl bær.

Lenker:

Amerikansk offentlig kampanje: Eat 5 to 9 a day
British Medical Journal: Men should eat nine servings of fruit and vegetables a day
Opplysningskontoret for frukt og grønt: 5 for helsa

Powered by Labrador CMS